Goedkope kweek/quarantainebakjes zelf maken!!

27-06-2007 door Deddo

Het is 22 mei 2019, 4:06


:grin: Tja, wat doe je als je ineens met jonge visjes zit, die je apart wilt/moet opkweken? Of als je ineens met 'n zieke vis zit opgescheept en deze alleen geplaatst moet worden voor behandeling?
Het is erg handig om kweek cq. quarantainebakjes te hebben en tegelijkertijd een opzet te hebben die geschikt is voor evt. uitbreiding.

Ik kwam ook voor dit probleem te staan en heb, na veel lezen op oa. echte kwekersites, zelf een heel mooi bakje gemaakt wat niet duur is.
Aangezien velen mij vragen hoe ik dat heb gedaan, heb ik even wat foto's gemaakt om een en ander duidelijk te maken.

Wat heb je nodig :


- luchtpompje met slang
- eventueel luchtkraantjes als je meerdere bakjes wilt voorzien van lucht
- een plastic opbergbakje met deksel, te koop bij oa. M*rskr*mer, Bl*kk*r
- een klein petflesje
- zuignapje
- tierips
- stukje hard plastic buis waar een luchtslangetje omheen kan (te koop bij aquashops of bouwmarkt)
- blauwe filtermat (1,5cm dik)
- witte filterwatten
- Siporaxof of grof aquagrint, evt. turfgranulaat
- wat waterpest of ander drijvende snelgroeiers

Even een overzichtfoto van mijn kweek cq.quarantiane cq. opvangbakjes:
Afbeelding

Hoe maak je dit nu? Als volgt:
Koop een opbergbakje met deksel bij een van bovengenoemde zaken. Ik heb gekozen voor een bakje van 24x14x14cm; groter of kleiner kan ook.
Het kweek cq. quarantainebakje ziet er zo uit:

Afbeelding

Je hebt een luchtpompje nodig om het filtertje wat erin komt te laten werken. Het is erg handig om op het luchtslangetje een kraantje te zetten. Daarmee kun je de hoeveelheid lucht ( en dus de capaciteit van je filtertje regelen).
Als je meerdere bakjes wilt voorzien van lucht, heb je meerdere aftakkingen nodig. Deze zijn te koop in een aquazaak en zijn niet zo duur, maar hou wel rekening met de capaciteit van je pompje. Hoe meer bakjes en dus luchtkraantjes, des te meer capaciteit je pompje nodig heeft. Het pompje wat ik gebruik kan 80 tot 100 liter/uur rondpompen; ik heb 8 aftakkingen, genoeg voor mijn 7 kweekbakjes.

Afbeelding

Maak in een hoek van het deksel een gleuf (maakt niet uit waar; linksachter, rechtsvoor? Waar wil je 't filtertje??), als die gleuf maar voldoende breed voor je luchtslangetje. Ik heb dit gedaan met een Dremel, maar kan ook met een voldoende scherp mesje. Hierdoor komt strak 't luchtslangetje

Afbeelding

Neem vervolgens je petflesje en knip dit doormidden op de gewensde hoogte. Het rechterdeel op de foto wordt ons filtertje ('t linkerdeel zou je weer kunnen gebruiken als garnalenval, maar da's een ander verhaal!

Afbeelding

Maak nu in de bodem van je petflesje een gat, groot genoeg om een zuignap in te duwen; klein genoeg om die zuignap echt klem op z'n plaats te houden. Ik heb 't in de bodem gedaan; je kunt 't ook aan de zijkant maken. Enige doel is dat je met deze zuignap je 't filtertje vast kunt zetten in je bakje. Dat is echt geen overbodige luxe of moeite. Door de lucht die er namelijk door 't filtertje gaat, heeft 't namelijk de neiging om te gaan drijven.

Afbeelding

Vervolgens maak je twee pijpjes, de een langer dan de ander en verbind deze aan elkaar met een tierip. Let er wel op dat 't pijpje waar je luchtslangetje op komt langer is dan 't "uitstroompijpje" en dat beiden aan de onderkant op gelijke hoogte zitten!! Op 't langere pijpje sluit je straks je luchtslangetje aan.

Afbeelding

Vul 't filtertje met van onder tot boven met Siporax of grof grint; witte watten en de blauwe filtermat. Zorg ervoor dat de blauwe filtermat iets groter is dan de diameter van je petflesje. Tussen de witte filterwatten en de blauwe mat kun je evt. turfgranulaat of kool stoppen, afhankelijk van wat je wilt bereiken. Ikzelf heb er wat turfgranulaat tussen gedaan, omdat ik er jonge beta's in wil laten opgroeien, welke een lage PH nodig hebben.

Afbeelding

Vervolgens plaats je 't filtertje op z'n plek in het bakje; vastgezogen met de zuignap, aangesloten op een luchtslangetje en rustig bubbelend:

Afbeelding

Plaats het deksel op je bakje en zorg ervoor dat je pijpjes netjes door 't sleufje in de deksel naar boven gaan.

Afbeelding

Vul je bakje met water, liefst water uit een van je aqua's om de bacterien te laten groeien in je filtertje.
Wat drijfplantjes erin (in dit geval waterpest) maakt 't wat minder steriel. In mijn geval komt er nog wat javamos bij voor de jonge beta's.
En voila, je kweek cq. quarantaine bakje is klaar voor gebruik :grin:

Afbeelding

Nog even een paar opmerkingen:
In plaats van een petflesje kun je ook een klein glazen potje gebruiken bijv. van groenten. Mocht dit ook drijfneigingen hebben, zou je 't kunnen vastzetten met een dubbele zuignap. Ik heb bewust gekozen voor een petflesje, omdat 't goedkoper is en ik dan niet al die groenten hoef te verorberen :lol:

Wanneer je een grotere bak maakt, neem dan ook een grote petfles om een groter filter te maken. het principe blijft hetzelfde.

Ik heb in ieder bakje een klein tapkraantje (microdripsysteem) gemaakt om ze makkelijk allemaal tegelijk te kunnen ledigen. Boor een klein gaatje voor en draait dan 't kraantje er in; het lekt dan echt niet!

Als je het bakje leeg laat lopen, loop je 't risico dat evt. kleine visjes meegezogen worden door 't kraantje. Dit kun je gemakkelijk oplossen door er een soort korfje gemaakt van horregaas omheen te doen. op die manier loopt je water en vuil weg en blijven de visjes waar ze horen: in het bakje.

Zoals je kunt zien heb ik meerdere bakjes zo gemaakt. Ik kan nog een kleine dakgoot maken, die ik onderaan de plank waar ze opstaan bevestig en waarvan de uitloop in een grote bak hangt (of rechtstreeks naar een afvoer loopt). Op deze manier kan ik alle bakjes tegelijk laten leeglopen. Een soort automatisch systeem dus.
Voor 1 bakje is dit niet nodig.

Wanneer je wat grotere bakken gebruikt, kun je deze heel gemakkelijk in
verschillende compartimenten delen, zoals te zien is op de volgende foto:

Afbeelding

Hier heb je voor nodig:
- blauwe filtermat 2 cm dik
- kunstof U-profiel 18mm (te koop bij elke bouwmarkt)

Zaag (of snij) een stuk van 't U- profiel, net zo lang als de breedte van de kunststof bak. Aan de uiteinden zaag je over een lengte van ongeveer 1 cm de zijkanten hiervan af.

In de kunstofbak ga je nu aan elke kant een gleuf boren met een dremel. Om de plaats te bepalen leg je het U-profiel op de bak; de uiteinden vallen over de rand. Boor nu twee gaatjes met als tussenafstand ongeveer 2cm en trek de boor (als een soort freesje) van 't ene naar 't andere gat. Zo ontstaat een gleuf!

Knip 'n stuk blauwe filtermat op maat; iets breder dan de bak en iets hoger dan de afstand tussen gleuf en bodem van de bak.
Klem de mat in het U-profiel en klem de uiteinden van 't profiel in de gleuven! Voila, je hebt nu een mooie afscheiding in je kweekbak!

Afbeelding

Maar hoe zit 't dan met doorstroming in dit dubbele bakje?
Als je 't zo laat stroomt 't water niet goed door het hele bakje. Beter is het om de uitstroom rechts te hebben..............schematisch zo dus:

Afbeelding
Hiervoor gebruik je electriciteitsbuis; 3 stukjes van een centimeter of 5 lang en 2 bochtjes.
In het rechterbuisje boor je rondom een rij gaatjes, onderin prop je een stukje blauwe filtermat. Bovenop een bochtje zetten, dan weer een stukje buis van 5 cm en weer een bochtje.
In het linkerbuisje boor je op 1 cm van de onderkant een gaatje, iets kleiner dan 't luchtslangetje wat er door heen komt.
Wurm 't luchtslangetje door dit gaatje en bind 't slangetje met tierips vast
aan 't stukje electriciteitsbuis.

Afbeelding
Filterloopje naar rechterkant

Afbeelding
Uitstroom rechterkant

Ook voor deze buisjes maak je een gleuf in het deksel.
Pompje aansluiten en voila: goede doorstroming in je dubbele bakje!!
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 19:13
van: Opzichter
Bekeken: 2849

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Doe het inderdaad zelf!