Rotsachtige achterwand guide by Glenn

03-02-2005 door Glenn

Het is 22 mei 2019, 4:38


Omdat er op internet veel te vinden is over het maken van achterwanden maar eigenlijk niet 1 bron is die een totaal overzicht geeft heb ik hier voor Veni Vidi Vissie een guide gemaakt hoe je in een aantal stappen en realitisch ogende rotsachterwand kan maken!

Benodigdheden:

De Basis (piepschuim).

Als basis kan je het beste gewoon bij een bouwmarkt een stuk piepschuim halen. Ik heb een pak piepschuim gebruikt van 100x5 cm. In 1 zo'n pak zitten 4 platen en daar heb je meer dan genoeg aan. Je kan natuurlijk ook voor wat dunnere platen kiezen als je het allemaal wat simpeler wil houden of als je geen plaats hebt voor dikke platen ;)
  Afbeelding

Hars en harder.

Omdat je in een aquarium geen giftige stoffen kan permiteren heb je speciale lak nodig, POLY-POX (thixotrope epoxyhars).
Van deze hars heb je de GT600 variant nodig met bijhorende harder. Deze hars is te koop bij Polyservice B.V. De POLY-POX moet op een 2:1 verhouding gemixed worden! Het is een must om goed te ventileren omdat het in het niet uitgeharde statium echt troep voor je is!
  Afbeelding

  De hars is transparant en heeft dus een kleurtje nodig. Voor de primaire ondergrond is zwart aan te raden. Voor de eventuele randen en schaduwen kan je oxy-rood met zwart mixen. Dit pigment is tevens te koop bij Polyservice B.V. en kan gewoon met een maximale 10% verhouding door de hars mix heen gemixed worden.

  Afbeelding


Basis materialen

Om je de moeite van het nadenken wat je eventueel nodig zou kunnen hebben te besparen laat ik wat dingen zien die je zoiso nodig hebt!
  - Aquarium kit
  Als je een achterwand gaat maken die niet precies in je aquarium past zodat hij al gelijk vast zit zal je aquarium kit nodig hebben. Dit is gewoon te halen bij de bouwmarkt.

  Afbeelding

  - Mesje
  Veel mensen zweren bij een stanley mes. Ik had dus vol vertrouwen een stanley mes gepakt. Dit was echter niet optimaal. De oplossing was dicht bij huis, een gewoon gekarteld keuken mes doet de job! Voor een optimaal resultaat heb ik een mes met gebogen punt gebruikt.

  Afbeelding

  - Kwasten en maatbeker
  Omdat je met hars werkt kan je na elke schilderbeurt je kwast en maatbeker weg gooien. Haal dus genoeg kwasten en maatbekertjes. Voor de verschillende kleuren heb je natuurlijk ook aparte maatbekers nodig (transparant, zwart en roodbruin). Je kan een normale kwast gebruiken voor het grove werk en een klein tamponeer kwastje voor de randjes en kleine details.

  Afbeelding

  Afbeelding

  - Gasbrander en soldeerbout
  Omdat piepschuim na het bewerken met messen alles behalve een natuurlijk oppervlak heeft is het aan te raden om er vanaf een afstand met een gasbrander overheen te gaan. Eventuele kleine details kan je aanbrengen met behulp van een soldeerbout. Goede ventilatie is hier ook een must!

  Afbeelding

  - Opvangbak
  Omdat je de achterwand meerdere malen moet bewerken is het handig om een opvangbak te gebruiken. Zo kan je namelijk meerdere keren het zelfde zand en grind gebruiken. Een opvangbak heb je waarschijnlijk wel al ergens thuis liggen anders kan je deze ook wel halen bij de Blokker of Ikea o.i.d. Je zal ook voor elk zandtype een apparte bak moeten gebruiken.

  Afbeelding

Zand & Grind

Omdat het uiteindelijke effect van je achterwand voor een groot deel wordt bepaald door het zand wat je gebruikt heb je een aantal soorten zand nodig.
  - Ondergrond zand (bijv caviaarzand)
  Voor de ondergrond heb ik gekozen voor caviaarzand. Caviaarzand heeft als eigenschap dat alle korrels redelijk groot zijn en totaal rond. Dit geeft een mooie ondergrond basis.

  Afbeelding

  - Bovenlaag zand (bijv rivierzand)
  Voor de bovenlaag heb ik gekozen voor rivierzand. rivierzand heeft als eigenschap dat het erg fijne korrels heeft die gemakelijk alle gaten tussen het caviaarzand opvullen.

  Afbeelding

  - Schaduwlaag zand (bijv Zwart 1/2mm grind)
  Voor de schaduwlaag heb ik gekozen voor fijn zwart grind. Door deze schaduwlaag met mate toe te passen krijg je een nog beter diepte effect.

  Afbeelding

Nu we alle benodigheden gehad hebben kunnen we in een paar stappen de achterwand gaan maken! :badgrin:

Het maken van de achterwand in 10 stappen!

Stap 1 - Piepschuim vormen.

Voordat je gaat hakken en snijden in je piepschuim is het altijd verstandig om op het internet een idee te gaan zoeken voor je bak. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan je eigen biotoop of rotspartij die je wil namaken.
  Teken grof op je plaat uit wat waar ongeveer moet komen. Denk hierbij ook aan eventuele aan en afzuig mogelijkheden en een broedbuis.

  Hierna kan je de platen gaan bewerken naar eigen wens. Zorg altijd dat je iets groter werkt dan het gewenste eindresultaat, piepschuim zal bij stap 2 namelijk krimpen. Als je tevreden bent over het grove werk kan je verder gaan met Stap 2 - Piepschuim natuurlijk maken

Stap 2 - Piepschuim natuurlijk maken.

Oke je piepschuim heeft wel ongeveer de vorm die je zou willen hebben. Nu kan je het oppervlak een wat natuurelijkere look geven. Gebruik hierbij bijv een gasbrander. Hou de gasbrander op een ruime afstand en kom langzaam dichterbij tot het effect heeft op je piepschuim. Zorg dat je gehele wand netjes "dicht gebrand" is. Goede ventilatie is een must.
  Afbeelding
Als je achterwand het gewenste effect heeft berijkt is het tijd voor een hele belangrijke stap, namelijk Stap 3 - Passen van je achterwand


Stap 3 - Passen van je achterwand.

Je achterwand heeft nu ongeveer de afmetingen waarmee je verder wil. Maar past dit zonder probleem in je aquarium... Je kan dit natuurlijk berekenen of uitmeten maar gewoon de achterwand erin zetten is wel zo veilig. Je zal bijv maar even vergeten zijn dat je ook nog een stabilisatie steun in het midden van je bak heb ;) Zit je dan met je 1.50m lange stuk, gaat never nooit passen.
  Afbeelding

Als je achterwand nu niet helemaal soepeltjes in je bak past haal er dan gewoon wat af aangezien hij alleen nog maar groter wordt door de vele lak lagen. Okidokie hij past, thank god. Tijd om verder te gaan met Stap 4 - Primaire laklaag


Stap 4 - Primaire laklaag

Mix wat hars en zwart pigment in een maatbeker en bedek heel je achterwand met een ruime hoeveelheid hars. Laat deze drogen en herhaal indien nodig. Zorg dat je hele wand bedekt is met een laagje hars. Dit zal de uiteindelijke levensduur van je wand garanderen. Staat je wand netjes in de zwarte lak? Dan is het het moment daar! Stap 5 - Onderlaag van caviaarzand aanbrengen


Stap 5 - Onderlaag van caviaarzand aanbrengen.

Tip: doe dit in een aantal delen. Je zal namelijk zien dat je hars binnen een goede 30 minuten stroopachtig wordt, en dus onwerkbaar.

Bedek het stuk wat de ondergrond moet krijgen met hars (zwart) wacht 5 a 10 minuten zodat de hars lekker plakkerig is. Neem nu het bewerkte stuk achterwand mee naar je opvangbak en strooi er vanuit elke richting een laagje caviaar zand overheen. Schrik niet als het effect totaal niet mooi is, het is echter pas de ondergrond :) Als je gehele achterwand is voorzien van een ondergrond kan je beginnen met het aanbrengen van Stap 6 - Randen en schaduwvlakken roodbruin maken


Stap 6 - Randen en schaduwvlakken roodbruin maken

Omdat ik een geheel monokleur achterwand niet zag zitten heb ik gekozen om de randen en schaduwvlakken een roodbruine tint te geven. Zo krijg je een soort afgebroken rots effect. Deze stap is redelijk simpel, verf alle randen en schaduwvlakken bruinrood. Doe dit echter ook weer in stappen.
  Afbeelding

Alles bruinrood? Ga verder met Stap 7 - Bovenlaag van rivierzand


Stap 7 - Bovenlaag van rivierzand.

Deze laag zal het rotsachtige effect geven! Bedek de met caviaarzand bedenkte ondergrond met een dun laagje hars (transpartant). Doe dit niet te dik anders ben krijg je een natte zandkwak ivm een rotsachtig effect. Nadat je het geheel hebt ingesmeerd wacht je weer 5 a 10 minuten... het is raadzaam een radio in je goedgeventileerde radio aan te zetten, het is nogal vaak wachten namelijk 8)! Na deze minuten van wachten kan je net als bij het caviaarzand je achterwand bestrooien maar nu met rivierzand.

  Afbeelding

Nog niet het gewenste effect bereikt? Herhaal stap 5 t/m 7 tot dit naar wens is. Ik heb zelf ongeveer 2 tot 4 keer de stappen moeten herhalen. Sommige vlakken hebben nu eenmaal meer aandacht nodig dan andere.


Stap 8 - Schaduw zwart!

Het is maar net wat je mooi vind. Ik zelf heb op alle foto's nog maar 1 laag schaduw zwart aangebracht. Zal echter hier nog een lichte rivierzand laag op aanbrengen. Het is natuurlijk maar net wat je smaak is ;)


Stap 9 - Afwerking.

Omdat je niet alles uit 1 stuk kan maken zal je bepaalde stukken met spleten en kieren krijgen. Deze kan je makelijk dicht maken door een bakje half vol te doen met transparante hars en deze te mixen met caviaarzand en rivierzand tot je de juiste verhouding hebt. Even dichten kleurtje erover en klaar! Ik heb dit bijvoorbeeld moeten doen om de aangebrachte broedbuis mooi weg te werken.
  Afbeelding


Stap 10 - Plaatsen van apparatuur of in bak zetten.

Bij de laatste stap kan je nog eventuele apparatuur weg werken zoals externe filters en of verwarming. Zelf ben ik hier nog niet aan toe gekomen aangezien ik nog niet weet welke aansluitingen er aan mijn eheim pro III zitten... Je kan nu de wand voorzichtig in je bak plaatsen heb ook erg in eventuele steentjes die aan de zijkant zitten, deze kunnen voor gemene krassen zorgen. Als alles erin zit kan je de delen aan elkaar lijmen met de zelfde hars. En de eventuele spleet tussen je 2 piepschuim delen dichten zoals in stap 9 staat beschreven.


Resultaat

90% klaar

Ik heb de achterwand nu voor 90% klaar. Ben nog aan het wachten op het eheim externe filter systeem wat binnenkort binnen moet komen. Als deze binnen is moet ik die ook weg werken in de achterwand, wil namelijk geen apparaten in mijn bak kunnen zien. Ik heb ook al een proef stukje wand in het water gehad en daarbij wordt hij iets minder licht. Dat was ook mijn wens dus komt mooi uit :) Hier alvast wat foto's van de achterwand zoals deze nu is.
  Afbeelding Afbeelding


Kosten indicatie
  - Hars (per 1.5Kg set) > €30 (zelf 3 sets gebruikt)
  - Pigment (per tube) > €7,- (2x zwart 1x oxy-rood)
  - Piepschuim > €10,-
  - Kwasten en ander verfspul > €20,- a €25,-
  - Zand en grind > €10,-
  - Gasbrander + vulling > €17,-
Verder natuurlijk dingen zoals een opvangbak als je deze niet hebt...

De meeste kosten zijn de hars kosten, deze hadden een stuk lager kunnen zijn als ik weet wat ik nu weet. 2 sets is wel te halen denk ik. Totaal zit je voor een 150cm bak rond de €150,- a €175.-

Je kan het natuurlijk altijd goedkoper voor elkaar krijgen, het is maar net hoeveel waarde je aan een achterwand hecht ;)


Ik hoop dat mensen er wat aan hebben. Ik heb namelijk nog best veel zelf uit moeten zoeken. Teven dank aan Marco Aukes voor de hars tip ;)
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 19:09
van: Opzichter
Bekeken: 3902

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Doe het inderdaad zelf!