Martelpraktijken bij “kleuren” van vissen

22-06-2004 door Marco Aukes

Het is 22 mei 2019, 21:44


Martelpraktijken bij “kleuren” van vissen

Alsof onze geliefde aquariumvissen ons aquarium al niet genoeg opkleuren, zijn er in de handel tegenwoordig de meest bizarre kleurvarianten van bekende vissen te vinden. Algemeen bekend zijn de gekleurde glasbaarzen, maar onlangs liep ik tot mijn schrik ook bij een gerenommeerde aquariumzaak corrydorassen tegen het lijf met fel blauw of neon roze gekleurde staarten.

Vaak krijgt de argeloze aquariumliefhebber niet meer uitleg over hoe deze kleuren zijn ontstaan dan een simpel “zo worden ze gekweekt”. Opzoekwerk op het internet levert echter totaal andere verklaringen voor het ontstaan van deze kleuren.

Kleuringsmethodieken

Om de vissen de afwijkende kleuren te geven zoals we die aantreffen zijn meerdere methodieken beschikbaar voor de martelaars van deze dieren.

De eerste methodiek, waarbij gebruik wordt gemaakt van speciaal voer lijkt op het eerste gezicht onschuldig. Totdat je te weten komt dat de stoffen die gebruikt worden giftig zijn voor de dieren. Een voor de aanschaffer van de dieren bijkomstigheid: zodra de dieren dit speciale voer niet meer krijgen, zal ook de kleur vervagen en uiteindelijk totaal verdwijnen. Pure oplichting dus.

Een van de meer gruwelijke methodes is de kleuring door middel van chemische stoffen. Het dier wordt allereerst in een chemisch bad gehouden waardoor de aanwezige beschermende slijmhuid oplost. Zodra de slijmhuid totaal verdwenen is wordt de vis in een bad met kleurstoffen gedompeld , of simpelweg als een stuk keramiek met de hand beschilderd om hem de gewenste kleur of tekening te geven. Tot slot van deze monsterlijke methodiek wordt het dier in een bad gedompeld waarin een chemisch goedje zit dat de huid van de vis zodanig moet irriteren dat de slijmhuid produktie versneld weer op gang komt.


Voorbeelden van vissen die deze marteling moeten ondergaan zijn tetra- en barbeelsoort, maar ook de alom bekende papegaaicichlide. Ook botia’s en zelfs pauwoogcichliden worden hier de laatste tijd voor gebruikt.

Tot slot is er ook nog de methode van het injecteren van kleurstoffen in de huid van de vis met een naald. Aangezien hiermee slechts een klein oppervlakte wordt gekleurd komen er meerdere sessies aan te pas om de dieren de gewenste tekening te geven. De gekleurde glasbaars, corrydorasssoorten en goeramies worden op deze manier omgetoverd tot gekleurde gedrochten. Omdat de gebruikte naalden ook nog eens extra groot zijn (scheelt weer werk als je grotere oppervlakten tegelijk doet) kunt u het vergelijken met iemand die u met een gekleurde balpen door uw huid heen prikt……….en dat meerdere malen achter elkaar.

Gevolgen voor de dieren
Vissen die op een van bovenstaande manieren zijn mishandeld zullen, logischerwijs, een stuk korter meegaan in uw aquarium dan normaal gesproken. En dat is ALS de dieren het al overleefd hebben. Niet minder dan 80% procent van de dieren overleefd de martelingen al helemaal niet.
De dieren die uiteindelijk wel in de dierenwinkel terecht komen zijn vele malen gevoeliger voor ziektes en verliezen in de meeste gevallen binnen 2 maanden alle kleuren.

Wat te doen
Wat u er aan kunt doen is helaas erg weinig. De enige manier om dit te voorkomen is de vraag naar deze dieren tot stand te brengen en terug te dringen. Zorg er dus voor dat u nooit en te nimmer kunstmatig gekleurde dieren koopt. Ook uw handelaar aanspreken op deze walgelijke praktijken
draagt hopelijk bij tot het terugdringen van deze misselijkmakende methodes.
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 19:00
van: Opzichter
Bekeken: 2074

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Dieren