De kweek van Betta splendens

14-12-2004 door Joepmaster

Het is 22 mei 2019, 22:25


Hallo allemaal,

Met dit stukje tekst zou ik graag wat meer informatie geven over de kweek van Betta splendens. Ik wens jullie veel leesplezier :D.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de methode die hier beschreven is een van de vele manieren is om deze vissen te kweken. Elke kweker zal moeten uitzoeken welke methode het beste werkt voor hem en zijn vissen. Voordat we verder ingaan op de kweek is het slim om de volgende punten even in gedachten te houden voordat je begint aan een kweek van deze mooie vissen:
- Een spawn (nest) kan varierend zijn in grote, van enkele tot honderden jongen.
- Op een leeftijd van 2-3 maanden zullen de jonge mannen van elkaar gescheiden moeten worden. Ze moeten allemaal individueel gehuisvest worden om gevechten en dode vissen te voorkomen.
- Alle vissen zullen gevoerd moeten worden met de best beschikbare voer (liefst levend!).
- Het opkweken en onderhoud van de nakomelingen vergt een hoop geduld en tijd voordat ze volwassen zijn (voeren, water wisselen, schoonmaken, etc.)
- Zorg ervoor dat je deze hobby financieel aankunt.
Met deze punten wil ik je niet afschrikken om te beginnen met deze mooie hobby maar wil ik je alleen bewust maken van wat erbij komt kijken. De kweek van betta splendens kan je veel plezier en trots brengen als je je jonge vissen ziet opgroeien van kleine fry tot mooie volgroeide gekleurde vissen.

Tank set-up:

Benodigdheden:
- Plastic of glazen tank (minimaal 10-12 liter) met licht
- Verwarmingselement (25 Watt)
- Zand (fijn)
- Water conditioner (Aquasafe of easylife)
- Levende planten
- Plastic of glazen koker (Tip: Afgeknipte colafles!)
- Stuk piepschuim (om schuimnest onder te bouwen)
- Liquifry no.1

Persoonlijk gebruik ik altijd een 40x25x25 cm (25 liter) en/of 60x30x30 cm (54 liter) tanks (lxbxh) voor de kweek. De tank moet goed afgedekt kunnen worden m.b.v. een lichtkap of een dekplaat. Verder moet er verlichting boven de bak aanwezig zijn. De bodem van deze tanks heb ik voor 1/3 bedekt met sand (kan ook zonder) en de waterhoogte is ongeveer 10-15 cm. De temperatuur wordt op 27-30 graden Celsius gehouden m.b.v. een verwarmingselement (25 Watt).

Afbeelding
Voorbeeld van een kweekbak

De tank is voorzien van levende planten. Deze functioneren als ondersteuning voor het schuimnest, schuilplekken voor het vrouwtjes tijdens het paringsproces, promotie van de groei van infusorien (microscopisch kleine diertjes die door de fry gegeten worden in de eerste dagen) en natuurlijk als schuilplek voor de fry in de eerste weken.
Om een stevig schuimnest te promoten kan men verschillende dingen gebruiken zoals een klein stuk piepschuim (7x7 cm) maar de bettas zullen ook vaak een plant gebruiken.
Tijdens het spawning process en de eerste 2 weken na uitkomst van de jongen wordt er geen filter gebruikt om een verstoring van het water oppervlak te voorkomen.

Selectie van het kweekkoppel:
Als je een koppel Betta splendens wilt selecteren voor de kweek is het belangrijk de volgende dingen in gedachten te houden:
- Wat wil je bereiken met de op komende kweek? Wil je kweken op kleur, vinnen, een combinatie van de 2 voorgaande of gewoon voor de fun? Wanneer een kweker een persoonlijk doel heeft gesteld voor de kweek kan men een mannetje en vrouwtje selecteren met de gewenste karakteristieken.
- De leeftijd van de vis: Er zijn al verslagen bekend van jonge bettas die sexueel actief waren op een leeftijd van <2 maanden, maar persoonlijk prefereer ik vissen van een leeftijd van minimaal 3-4 maanden met een optimale leeftijd van 5-6 maanden. Als je vissen te oud zijn zullen ze niet meer of heel moeilijk kweken.
- Conditionering: Als je een paar hebt gekozen moet je zorgen dat dit paar in optimale conditie verkeerd. Om een goede conditie van de vissen te promoten dienen de vissen grondig gevoerd te worden met de beste kwaliteit diepvries- en/of levend voer (levende rode mug heeft hier de voorkeur).

Hoe kun je nu zien dat je vissen in optimale kweek conditie zijn?
- Man: Gezond, actief, eet goed, showen, laat volledige kleurpatroon zien, bouwt schuimnesten.
- Vrouw: Gezond, actief, eet goed, vol met ei (dik lichaam), laat verticale strepen zien op het lichaam (bij het zien van een man).
!! Opmerking: Licht gekleurde vrouwtjes laten geen verticale strepen zien op het lichaam.

Afbeelding
Copper/gold man in optimale conditie

Afbeelding
Metallic blue vrouw in optimale conditie

Introductie van het paar:
Als het paar in optimale conditie verkeerd kunnen we door naar de volgende stap: Het introduceren van het paar.
Persoonlijk introduceer ik altijd het vrouwtje eerst in de kweekbak om haar bekend te laten worden met de omgeving. Twee dagen later wordt het mannetje geintroduceerd en het vrouwtje wordt in een koker geplaatst. De man zal heftig gaan showen voor het vrouwtje en beide zullen actief op elkaar reageren.

Afbeelding
Betta splendens koppel

De verticale strepen van de vrouw zijn een teken dat ze er klaar voor is. Ik laat ze ongeveer 1-1,5 dag zo zitten zodat de man de tijd heeft een mooi schuimnest te bouwen. Na voeren wordt het vrouwtje vervolgens losgelaten net voordat het licht uitgaat.
I always want my fish to respond on each other immediatly after release. When the female doesn't react on the male or is affraid of the male, she is removed to give it another try after a few days/weeks.
Na het vrijlaten van het vrouwtje zal er weer heftig geshowd worden naar elkaar wat meestal opgevolgd wordt in het mannetje dat achter het vrouwtje gaat jagen. Het is normaal dat het vrouwtje een aantal beten krijgt tijdens dit proces van het mannetje. Na een tijdje zal het vrouwtje het mannetje van een veilige afstand observeren. Wanneer het mannetje klaar is zal hij onder het nest hangen en af en toe zal het hiervan wegzwemmen om te kijken waar het vrouwtje uithangt. Hij probeert haar a.h.w. te overtuigen om ook onder het schuimnest te komen op een minder agressieve manier door met zijn vinnen te showen.
Als het vrouwtje klaar is voor de paring zal zij het mannetje onder het schuimnest benaderen met haar kop naar beneden.
Afbeelding
Vervolgens zullen ze elkaar in de flank gaan duwen. Uiteindelijk zal het mannetje zich om het vrouwtje heenvouwen (omhelzen). Soms heeft het wat tijd nodig voordat het mannetje het begint te snappen vooral wanneer hij nog onervaren is.
Afbeelding
Afbeelding
Tijdens de omhelzing worden de eitjes a.h.w. uit het vrouwtje gedrukt. Tegelijkertijd zal het mannetje zijn sperma loslaten wat de eitjes bevrucht. De eitjes vallen naar beneden en zullen meestal door zowel mannetje als vrouwtje worden opgeraapt om vervolgens in het schuimnest geblazen te worden. Dit proces zal zich meerdere malen herhalen en de lengte kan varieren van een half uur tot meer dan 3 uur. Wanneer ze klaar zijn zal het mannetje het vrouwtje verjagen. Dit is het moment om het vrouwtje te verwijderen en haar te laten herstellen. Het mannetje zal nu de eitjes en het nest onder zijn hoede nemen. Op dit moment voeg ik altijd 1-3 druppels liquifry no.1 toe om de groei van infusorien te promoten. Vanaf nu is het belangrijk het licht boven de tank 24 uur per dag aan te laten totdat de jongen in het vrijzwemmende stadium verkeren en het mannetje uit de kweekbak is verwijderd.
Het voordeel van deze geobserveerde kweek methode is dat je zelden erg beschadigde vrouwtjes zult hebben. Vaak zullen de vrouwtjes in uitstekende gezondheid en conditie de kweekbak verlaten. Als het vrouwtje toch beschadigd raakt zal ze, met goede verzorging, binnen een paar weken geheel herstellen.

Opkweek van de jongen
Bij een temperatuur van 28-30 graden Celsius zullen de bevruchte eieren in het schuimnest na ongeveer 25-30 uur uitkomen. Na het uitkomen kan men de jongen goed herkennen door onder het schuimnest te kijken. Hier zal men een groot aantal verticaal hangende staartjes tussen de luchtbellen zien uitkomen. Ze zwemmen verticaal omdat ze nog steeds leven van een dooierzak en omdat hun zwemblaas nog niet volledig is ontwikkeld.
Afbeelding
Betta splendens man zorgt voor de jongen in het nest

Zo nu en dan zal er een jong naar beneden vallen en het zorgvuldig wakende mannetje zal het jong m.b.v. zijn mond weer terugblazen in het schuimnest. Soms lijkt die een nooit eindigend verhaal………………..

Na ongeveer 2 dagen zal de dooierzak volledig geabsorbeerd zijn en de jongen zullen horizontaal beginnen te zwemmen. Dit noemt men het vrijzwemmende stadium. Het mannetje, loyaal als hij is, zal proberen de vrijzwemmende jongen steeds terug te blijven brengen naar het schuimnest. Op dit punt kan ook het mannetje uit de kweekbak verwijders worden voor herstel na zijn intensieve werk van de afgelopen dagen. De jongen zullen zichzelf nu voeden met microscopische organismen in het water, infusorien genoemd (deze kunnen worden geintroduceerd door het toevoegen van planten en het gebruik van een aantal druppels liquifry no.1). Na 1-2 dagen nadat de jongen vrij zwemmen begin ik met het voeren van eigen gekweekte, net uitgekomen artemia. Dit wordt zo’n 2-3 keer per dag herhaald.

Afbeelding
Jongen, 1 week oud

Afbeelding
Jong, 2 weken oud

Na ongeveer 2-3 weken begin ik heel verzichtig wat vuil uit de kweekbak te hevelen m.b.t. een kleine spuit (10 ml) verbonden aan een stukje luchtslang (hierbij moet je erg voorzichtig zijn dat je geen jongen mee opzuigt! Het afgehevelde water wordt aangevuld met schoon water van dezelfde temperatuur (uiteraard behandeld met waterconditioner).

Afbeelding
Jong, 2,5 week oud

Op een leeftijd van 3-4 weken begin ik naast het voeren van levende artemia ook met het voeren van levende tubifex. Nu worden ook grote waterwissels gedaan (10-15% per dag). De waterstand kan nu ook langzaam iets verhoogt worden. Rond 4-6 weken zullen de eerste jongen hun kleur laten zien (met de lichte kleuren zoals geel kan dit wat langer duren).

Afbeelding
Jong, 3,5 week oud

Afbeelding
Jong, 4 week oud

Afbeelding
Jong, 5 week oud

Afbeelding
Jong, 6 week oud

Op een leeftijd van 6-8 weken kan er naast tubifex ook ander levend of diepvriesvoer gevoerd worden zoals rode en witte muggen larven en grote artemia worden gegeven. De waterwissel worden groter tot 20-30% per 2 dagen. Op deze leeftijd zullen zich ook de eerst mannen gaan manifesteren. Deze kunnen worden herkend aan hun langere vinnen, kleine opstootjes tussen jonge mannen in de bak en het opzetten van vinnen en kieuwen. Op deze leeftijd begin ik meestal met het scheiden van de mannen.

Afbeelding
Jong (dubbelstaart), 6,5 week oud

Afbeelding
Jong (halfmoon), 8 weken oud

Dit stukje tekst is vertaald van mijn persoonlijke website: http://www.bettaterritory.nl

Afbeelding

Groetjes,

Joep
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 18:58
van: Opzichter
Bekeken: 6015

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Dieren