EHBVO, Eerste hulp bij vissen ongelukken

31-10-2007 door SugarLevi

Het is 22 mei 2019, 21:43


HELP!!!!!!!! Mijn vissen gaan DOOD!!!!!!!
Oftewel EHBVO, Eerste hulp bij vissen ongelukken.


Heel leuk een aquarium.. Maar soms gaat het weleens mis.
Dan werp je blik op je aquarium, en zie je je vissen levenloos in een hoekje hangen, happend naar lucht aan de oppervlakte, of erger nog de eersten zijn al dood.

Wat nu?

Allereerst ga je een schone pot pakken, spoelt de pot eerst om met aquariumwater, en vul de pot vervolgens helemaal met water en draait de deksel erop.

Nu ga je eerst waterverversen. Minstens 50%. En hang voor de zekerheid ook een luchtsteentje met luchttoevoer(duh) in de bak.

Als het immuunstelsel van een vis verzwakt is kan een vis ziek worden. Het immuunstelsel kan verzwakken door verkeerde waterwaarden die stress opleveren. Net zoals mensen houden ze van fris water en verse lucht. Dat biedt je ze met een waterverversing en extra zuurstof (ook voor vissen van levensbelang) middels het luchtsteentje. De waterverversing haalt ook giftige stoffen uit het water en verdunt ze.

En dan?

Dat gedaan pak je de pot met aquariumwater en test dit met de testsetjes die je in huis hebt. Heb je die niet, ga dan rap naar de aquariumzaak, daar willen ze het vaak wel voor je testen.

Waterwaardes die je zeker wilt meten & weten zijn: pH, KH, GH, NO3, NO2, NH3/NH4 en PO4. Als de eerste te hoog of te laag is voor de vissen kan dit op den duur schadelijk zijn. En is de rest te hoog, dan zijn deze ook vaak schadelijk.

Heb je onderstaande links al gelezen?
Stikstofkringloop, oftewel het indraaien van een aquarium
Bevolken van een aquarium
Beginnerstips door Teddo
Beginnerstips door Sylvie

Richtlijnen voor waterwaarden zijn als volgt, maar let op sommige vissen zijn gevoeliger dan anderen, zoek het liefst de juiste waterwaarden voor je vissen op, om het zeker te weten.
pH = 6,5 – 7,5
KH = 4 - 10
GH = 4 - 20 dh
NO3= 0 - 20 mg/l
NO2= 0 mg/l
NH3/NH4= 0 mg/l

Vastgesteld dat de waarden goed zijn?

Mooi, voer je vissen wat lekkers. Het liefst levend of diepvriesvoer. Dan hebben ze in ieder geval goed te eten, en krijgen ze flink wat vitaminen en mineralen binnen.

Klaar? Dan gaan we door naar de volgende stap.

Veel ziektesymptomen komen door verkeerde waterwaardes, maar vissen kunnen ook echt ziek zijn. Ga eens goedkijken naar je vissen, hoe zien ze eruit, wat doen ze, eten ze goed, ontlasting goed?
Nu ben je klaar om op zoek te gaan naar een mogelijke ziekte en het passende medicijn..

http://www.jbl.de/onlinehospitalnl/index.php
http://www.sera.de/index.php?id=780
http://users.pandora.be/acantho/ziekte1.htm
http://www.kara-inci.nl/ziekten_herkennen.htmKom je er niet uit, of heb je meer vragen?
Ga terug naar het forum, open een nieuw topic en vul daar alle antwoorden op deze lijst in.
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 17:05
van: Opzichter
Bekeken: 2146

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Dieren