Bevolken van het aquarium

03-12-2006 door SugarLevi

Het is 17 dec 2018, 20:55


Hieronder volgen een aantal zaken om op te letten bij het kiezen van de bevolking voor een aquarium. Een juist gekozen bevolking zorgt voor vrolijke vissen, en vrolijke vissen leven doorgaans langer en zijn ook leuker om naar te kijken. ;)

Bevolkingslagen
In een aqarium is het het best om de bevolking te verdelen over verschillende lagen, zodat de vissen elkaar niet dwars zitten..
- Bodemlaag, voorbeelden van vissen zijn meervallen, corydorassen.
- Onderlaag, voorbeelden zijn cichliden, corydorassen
- Middenlaag, vooral scholenvissen zoals zalmpjes, barbeeltjes, karperachtigen
- Bovenlaag, gourami’s, guppen, een aantal scholenvissen
- Oppervlakte, snavelbekjes, een aantal killi’s, bijlzalmpjes, vlindervis

Grootte van het aquarium en van de vis
Een vis van 20 cm in een 60 cm bakje houdt niet over, niet alleen voor de vis maar ook voor ons, omdat het veel leuker is om een vis vrij rond te zien zwemmen.
Een vuistregel is dat de lengte van een vis maximaal een tiende van de lengte van het aquarium mag zijn. Een vuistregel waar vanaf kan worden geweken worden als de vissen heel rustig zijn en weinig zwemruimte nodig hebben, en ook juist als de vissen wel van een zwempartij houden zoals bijvoorbeeld veel soorten zalmpjes zodat een vis niet na een eerst ‘zwemslag’ al tegen de andere kant van het aquarium zit.
Let ook op de combinatie grote vis, kleine vis. Veel groter vissen deinzen er niet voor terug een kleiner visje dat in hun mond past op te eten.


Waterwaarden
Kies vissen die dicht bij elkaar liggen wat waterwaardes betreft.
Dus geen vissen die van een pH van 6,5 houden bij vissen die juist liever een wat basisch milieu hebben van 7, 5 pH. Maar vissen die van 6,5 tot 7, en van 7 tot 7,5 houden kun je natuurlijk goed samen houden op een pH van 7.

School, groep, harem, koppel of liever solitair?
Veel vissen leven in een school, als je ze niet in een school houdt zijn ze vaak kwetsbaarder voor ziektes, ook al scholen veel scholenvissen niet in het aquarium door de afwezigheid van een dreiging. Een school vissen begint bij 12 stuks. Bekende scholenvissen zijn corydoras, zalmpjes, barbelen en karperachtigen.

Een aantalvissen is niet echt een scholenvis eerder een groepsdier, zoals de welbekende gup. Maar bijvoorbeeld ook de diamantgourami.
Een groep begint bij 5 stuks.

Een harem is vaak nodig bij vissen waar het mannetje erg opdringerig is met zijn baltsgedrag. Zoals veel cichliden en labyrinthen, of de gup. Bij deze vissen moet je altijd meer dan één vrouw per man plaatsen, omdat de kans anders groot is het vrouwtje door het mannetjes wordt opgejaagd en uitgeput en daardoor sterft.

Een koppel wordt vaak gevormd van vissen waarbij het mannetje niet zo opdringerig is en genoegen kan nemen met een vrouwtje. Ancistrussen en een aantal grotere cichliden zijn hier een goed voorbeeld van.

Solitair.
Een aantal moet solitair gehouden worden, omdat ze gewoon echt niet met soortgenoten door één deur kunnen. Een aantal soorten kogelvissen is hier een goed voorbeeld van. En verschillende mannelijke cichliden dulden geen medemannetje in hun territorium oftewel dezelfde bak.

Enkele tips

- Weet de maximale grootte van de aan te schaffen vis.
- Weet de waterwaardes voor de vis.
- Ken het gedrag van de vis, is deze agressief, vraatzuchtig of bouwt hij je hele bak om, is altijd handig om van te voren te weten om niet achteraf verrast te worden.
- Zorg dat je weet hoe de vis gehouden moet worden, met veel soortgenoten, een paar, één vrouwtje of meerdere vrouwtjes etc. Zodat je ook hier niet voor teleurstellingen komt te staan. :|
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 17:03
van: Opzichter
Bekeken: 4027

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Dieren