Gulden regels voor de beplanting van uw aquarium

14-10-2004 door Apisto

Het is 22 mei 2019, 22:38


Gulden regels voor de beplanting van uw aquarium

  1. Zet de lage planten vóór in de bak, en de hoge planten achterin met uitzondering van een straatje dat laagblijvend naar de achterwand kan weglopen.

  2. Planten in een grote groep plaatsen, nooit dezelfde groep planten twee keer in het aquarium zetten., of een andere groep planten die er heel erg op lijkt

  3. Gebruik een van de sterke punten in de bak. Hiertoe kunnen we gebruik maken van de zogenaamde. Gulden Snede. Dit is een verhouding van de afnemingen van het aquarium. Hiervoor delen we de bodem zowel in de lengte als in de breedte in drie gelijke stukken. Op de snijpunten van deze denkbeeldige lijnen, zijn de 'sterke' punten van het aquarium. Hierop zet u voor de beste werking een aparte plant (solitair of een afwijkende kleur) of een stuk decoratie materiaal. Nooit op alle snijpunten een solitair of zo zetten. Zet er maximaal op twee punten iets, en zorg erdan voor dat de een voor en de andere achter is!

  4. Vermijd dat plantgroepen en decoratie materiaal evenwijdig aan de voorruit lopen dat staat zeer lelijk.

  5. Zet nooit een planten groep helemaal in het midden van uw aquarium, maar zorg er ook voor dat daar ook geen scheiding tussen de twee kanten van uw bak ontstaat zodat het net lijkt dat u twee bakken heeft.

  6. Maak dieptewerking door bijvoorbeeld een straatje planten aan te leggen met daarnaast een hogere groep of een doorkijk naar de achterwand te creëren, het is echt niet erg en het geeft zelfs veel diepte als u een stukje achterwand laat zien.

  7. Maak geen symmetrische opbouw dus ook niet twee groepen met de zelfde bladvorm links en rechts in het aquarium.

  8. Speelt u met de bladvorm en de kleur van de planten. Dat geeft het grootste kontrast. Zet naast een plant met fijne bladeren een plant met grove bladeren, naast een helgroene plant een heel andere kleur plant (bv rood), etc.

  9. Gebruik nooit te veel rode planten, 25% is eigenlijk net op het randje, liever nog iets minder. Zet de rode planten ook niet vlak bij elkaar.

  10. Zorg voor hoogte verschil tussen de groepen planten onderling.

  11. Aan de hand van de grote van uw bak kunt u ongeveer vaststellen hoeveel plantensoorten u moet hebben: één plantensoort voor 10cm voorruit. Wijk hier niet te veel van af want dat geeft een rommelig gezicht als u er veel meer in zet, en het is gewoon niet mooi als u er veel minder in zet (tenzij u natuurlijk een speciaalaquarium heeft).

  12. Zorg voor natuurlijk decoratie materiaal hout of steen. Gebruik niet veel verschillende soorten hout of steen door elkaar. Probeer ook een beetje de zelfde kleuren aan te houden, alleen donkere stenen bijvoorbeeld.
Geplaatst: 01 maart 2008, 20:25
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 16:46
van: Opzichter
Bekeken: 3263

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Planten