Bakkenschouw Willem van Wezel

31-10-2004 door Marco Aukes

Het is 04 dec 2023, 11:11


Inleidend
Zondag 31 oktober was het dan eindelijk tijd voor het 2e VVV-bakkenbezoek. En dat dit zeker een geweldige middag zou worden stond al ver van te voren vast, want we mochten op bezoek bij Willem van Wezel. En iedereen op het forum weet dat Willem, ondanks het feit dat hij niet met zijn fikken van de inrichting kan afblijven, het telkens weer voor elkaar weet te krijgen om een prachtig aquarium neer te zetten (al dan niet met Ruudalg).

Afbeelding
Willem's Trots

Ondanks het feit dat toch duidelijk was afgesproken dat deze middag om 12:00uur zou beginnen waren Sieldra en ikzelf eigenlijk de enigen die op tijd bij Willem waren. De rest kwam pas rond 14:00 uur aankakken of, zoals in het geval van een ander duo, zelfs nog veel later.

Afbeelding
De al even fraaie bak van zoon Fred

Zoals was te verwachten waren er veel geinteresseerden op deze middag naar Zoetermeer gekomen om de bak van Willem, die van zijn zoon Fred, de bak op de slaapkamer, de kweekstellingen en de aquariumlezing van Willem te bekijken. Buiten eerder genoemde Sieldra en ikzelf waren ook Willem Zaal en zijn vrouw Agnes, Jaap, Het beheerdertje en zijn aanhangsel, Johan Veenhof, vriend-van-Willem Sjaak, zoon-van-Willem Fred, de vrouw-van-Willem en voormalig keurmeester Cor de Wit aanwezig. Al met al een gezellig clubje mensen met voldoende aquariumkennis in huis (bij alle anderen dan he....... ;) )

Afbeelding
Fraaie planten met nog mooiere contrasten sierden de bak

Een leuk extraatje voor Willem was dat bijna iedereen ook nog kadootjes had meegenomen voor hem. Het aanbod varieerde van aquariumplanten tot bier en cola. En van chocola tot kopietjes van de Mergus atlas op CD-rom (dat laatste uiteraard volledig legaal met toestemming van de uitgever :oops: ;) ).

Zoals verwacht mocht worden had Willem sinds de keuring al weer het een en ander aan zijn bak verbouwd. EN toch was het hem weer gelukt om een fraai aquarium aan zijn bewonderaars te tonen. Doodleuk beweerde hij ook nog het aquarium enigszins "verwaarloosd" te hebben de laatste tijd. Ik mag hopen dat veel meer mensen hun aquarium op die manier zouden "verwaarlozen"......... :roll:

Aquarium & Techniek
Het aquarium van 180*55*55 is geplaatst in een fraai meubel dat Willem eigenhandig in elkaar heeft gezet. Alleen al voor dit stukje vakmanschap verdient hij alle lof. Het meubel paste wat betreft stijl en kleur prima in het interieur. Uit de heerlijke stoel voor het aquarium ben ik de hele middag niet meer vandaan te slaan geweest.

In de lichtkap was alles keurig verzorgd met waterdichte lampenvoeten die, mocht dat nog eens nodig zijnm ook nog eens zouden verhullen indien de lamp van die lelijke zwarte uiteinden zou krijgen. De vier aanwezige lampen van 58Watt waren van de kleuren 830, 827 en 2 maal Trocal deluxe.

Het aquarium wordt gefilterd met een Eheim 2228 Professional II. Daarnaast draaide er een Ehaim 1211 die ervoor zorgde dat de CO2 de bak in kwam. Deze CO2 werd door middel van een externe diffusor reeds vermengd met het aquariumwater; iets dat de opmerking van de keurmeester dat de CO2 door de uitstromer horizontaal in de bak te plaatsen niet zou worden opgenomen in het aquarium teniet deed. De CO2-installatie gaat m.b.v. een magneetventiel uit met de laatste TL-lamp.

Planten en Dieren
Wat reeds overduidelijk was en Willem meerdere malen riep: Hij is gek!..............van planten wel te verstaan. Maar liefst 19 soorten planten sierden het aquarium; daar waar de keurwijzer aangeeft dat het in ene bak van deze afmetingen bij 16 soorten al aan de drukke kant is (per 10cm voorruit wordt een maximum geadviseerd van 1 soort)

Afbeelding

De aanwezige planten bestaan uit:
1- Cryptocoryne petchii
2- Hydrocotyle leucocephala (Argentijnse klimop)
3- Proserpinaca palustris
4- Hygrophilla corymbosa var. stricta (Kersenblad)
5- Microsorum pteropus var. Windelow (Javavaren varieteit)
6- Hottonia palustris (Waterviolier)
7- Ottelia ulvifolia
8- Ludwigia inclinata
9- Lobelia cardinalis
10- Limnophila aquatica (Reuzen ambulia)
11- Cryptocoryne wendtii
12- Saururus cernuus (Leidse plantje)
13- Rotala rotundifolia
14- Echinodorus var. Osiris
15- Hygrophila difformis (Vaantjesplant)
16- Vallisneria americana var. torta
17- Glyceria maxima
18- Alternanthera reineckii var. "roseafolia"
19- Cladophora aegagropila (Mosballen)

Afbeelding
Proserpinaca palustris is een zeer fraaie plant

Een grappige anekdote die Willem vertelde was dat het beruchte "Leidse straatje" eigenlijk een uitvinding was van de familie van Wezel. In de tijd dat het Hollandse Aquarium nog in de kinderschoenen stond brachten zijn familieleden een stek mee uit de Hortus in Leiden en brachten die in in het aquarium. Toen deze ook nog eens als een oplopende straat werden verwerkt in het aquarium is het belangrijkste kenmerk van een hollandse plantenbak in het buitenland het "Leidse straatje" geworden. Het mocht dus als vanzelf spreken dat deze plant in het aquarium van Willem stond.

Afbeelding
Het rechter gedeelte van het aquarium

Ondanks dat er redelijk veel planten in de bak aanwezig waren waren deze bijna allemaal stuk voor stuk in blakende gezondheid. Een enkel plantje (Vallisneria, Otellia en Glyceria) hadden nog wat last van de naweeen van een waterstofperoxide kuur (tegen Ruudalg) maar de rest was prachtig. Met de Rotala, Althernanthera en vaantjes als uitschieters.

Wat betreft het dierenbestand waren zowel het koppel zwarte maanvissen als de school van 8 stuks Crossocheilus (of is het nou Puntius?) Denisoni de duidelijke blikvangers. Ik moet eerlijk bekennen van te voren van beide vissoorten geen liefhebber geweest te zijn. Bij de maanvissen betrof het mijn afkeer van alle gekweekte varianten van vissen; maar na de dieren gezien te hebben kon ik mij zeer goed voorstellen dat Willem er voor was gevallen. En dat niet alleen; samen met zijn zoon Fred heeft hij inmiddels gedvorderde plannen om deze dieren na te gaan kweken.

Afbeelding
Linkerkant met de fraaie zwarte maanvissen

Mijn voorgenomen afkeer van de denisoni's had meer te maken met het feit dat ik ze meerdere keren in een aquariumwinkel heb zien zitten en ze toen extreem druk op mij overkwamen. Ik moet zeggen dat ik dat in het aquarium van Willem reuze vond meevallen. Toegegeven; er zijn rustigere vissen; maar enig pit mag er wel in de vissen zitten. Voorwaarde lijkt wel te zijn om een ruim aquarium zoals dat van Willem te bieden aan de dieren met voldoende open zwemruimte; iets wat gezien hun grootte toch al te raden was. De werkelijk prachtige tekening van de dieren maakt de rest ook helemaal goed. Dat het initiele gerucht dat dit fanatieke planteneters zouden zijn duidelijk onzin is mag blijken uit de eerder bij de planten gegeven commentaren.

Afbeelding
De denisoni's blaakten van gezondheid

Waar de denisoni's en de maanvissen duidelijk sterk met elkaar contrasteerden was ik zelf niet kappot van de combinatie met kegelvlekken. Zowel wat betreft kleur als vorm van de kop kwamen ze te veel overeen met de eveneens in de middenlaag aanwezige denisoni's. Daardoor kwamen de kegelvlekken eigenlijk niet goed tot hun recht; dit ondanks de school van 10 stuks. Een andere school in het midden van de bak bestond uit 12 stuks Kardinalen, maar die waren door de drukke medebewoners nauwelijks zichtbaar.

Afbeelding
De corydoras panda kweeken bij Willem gewoon in het aquarium

Verder waren in het aquarium 10 stuks Corydoras panda, 3 koppels ramirezen, 8 stuks Epyplatis dageti, 10 stuks Ottocinclus affinis en 1 crosscheilus siamensis aanwezig. Van de laatste was goed te zien dat hij familie was van de denisoni's; hij zwom dan ook graag met de school mee.

Afbeelding
De ramirezen waren met 3 koppels goed vertegenwoordigd

Tot slot waren er nog een 5 tal Carambellus montezuma en 10 stuks "wedgetail" garnalen aanwezig. Over de gezondheid van alle dieren kan ik kort zijn: die was uitstekend

Tot Slot
Ik denk dat ik namens alle bezoekers spreek als ik zeg dat het een uiterst geslaagde middag is geweest. We hebben fraaie aquaria gezien, een voorproefje gehad van Willems nieuwe lezing en vooral veel geleerd van alle aanwezige mensen die in totaal een ruime schat aan aquarium-ervaring onder de leden hadden.

We hebben genoten van een aquarium van iemand die het neerzetten van planten en het in de juiste conditie houden van diezelfde planten tot een ware kunst heeft verheven. Dat niet alleen wij daarover zo denken blijkt ook wel uit de keuringsuitslag die Willem afgelopen dinsdagavond heeft gekregen: Hij mag zich een jaar lang de trotse eigenaar noemen van de mooiste bak van Aquariumvereniging Paluzee :shock: . Dat zijn zoon de groene vinger geerfd heeft hadden wij ook al geconstateerd, maar de keurmeester was zeker niet minder te spreken over zijn bak: een 4e plek was zijn beloning.

Rest mij niets anders dan Willem, zijn vrouw en natuurlijk Fred te bedanken voor de gastvrijheid.

Marco

P.S. De volgende bakkenschouw is bij "ik" zei de gek; en wel op zondag 28 November. Voor meer info zie ook de kalender en de knop "meeting" boven aan het scherm of via deze link: meeting.php?mode=detail&id=6&start=0

P.S. 2: Die Kadootjes zijn vanaf NU dus een traditie geworden die pas NA de volgende bakkenschouw mag worden afgeschaft ;-)
Geplaatst: 01 maart 2008, 19:48
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 15:14
van: Opzichter
Bekeken: 3603

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Bakkenschouwen