Bakkenschouw bij Aquaton en Aqua annie

30-01-2005 door Marco Aukes

Het is 04 dec 2022, 12:52


Inleidend babbeltje

Ooit wel eens gehoord van aquarioten? Nooit werd me nou helemaal duidelijk wat daar nou precies mee bedoeld werd. Is dat nou iemand die heel veel aquaria in zijn huis heeft? Iemand die 24-7 VVV afstruint naar NOG meer info? Of gewoon iemand met een aquarium, maar met het IQ van een lekgeprikte strandbal?

Maar afgelopen zondagochtend, 30 januari, toen ik de routeplanner uitdraaide om via Dordrecht naar Geleen af te reizen om Aquaton te bezoeken voor de 4e VVV-bakkenschouw en zag dat ik daarvoor 2,5 uur moest rijden om er alleen al te komen wist ik het opeens: ik ben verdorie ZELF een aquarioot! :x

Het enige dat me toen nog kon troosten was de gedachte dat ik niet alleen die titel hoef te dragen; ik zag namelijk al snel Sieldra met haar "veel te vroeg voor zondagmorgen"-gezicht voorbij komen en wist dat we onderweg Louis en zijn vrouw ook op zouden pikken........in ieder geval al 4 aquarioten dus :cool:

Ff tussendoor een blik geworpen in de VEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEELLLL te kleine bak van Louis (zou dit helpen Louis? :p ) en natuurlijk daar alvast wat foto'tjes geschoten van de werkelijk prachtige dieren. Ik kan iedereen die nog twijfelt of ze ook naar de bakkenschouw zullen komen op 20 Februari bij Louis zeggen: ZEER de moeite waard! Hij heeft zelfs beloofd zijn temporalissen kunstmatig te insemineren zodat bij de bakkenschouw er jongen rond zullen zwemmen.

Na bij Louis ons wat moed ingedronken te hebben (rustig maar: slechts koffie!) gingen we als een speer (ik hoop dat er geen flitsers stonden :roll: ) op weg naar Geleen.

Aldaar aangekomen bleken onze belgische vriend, en in Hoogvliet en omstreken beroemd auteur, Sugar en aquariumwinkelhouder-in-spe Douwe al ruimschoots aan de koffie te zitten. Terwijl wij net de heerlijke vlaai aan het verorberen waren (enorme joekels van punten waarbij Aqua-Annie ook nog doodleuk opmerkte dat het heel normaal in Limbo-land is om er daarvan meteen maar 3 per persoon te serveren.... :shock: ) kwamen uiteindelijk Dina en Marco binnen. Toen wisten we dus dat de club compleet was, want die komen altijd als laatste aankakken :roll:

Het Aquarium

Ton is een liefhebber van Malawi-cichliden; een specialisme dat we als bakkenschouwers in de korte historie nog neit hadden mogen aanschouwen. De dieren worden gehouden in een fraai hoekaquarium met de afmetingen 140*40/80*45. De rechterzijde van het aquarium bedraagt dus 80 cm.

Afbeelding
Overzicht van het aquarium

Een betere plek in de huiskamer had Ton de bak niet geven. De ombouw van de bak was geheel in de stijl van de rest van de kamer; wat er voor zorgde dat het geheel lekker rustgevend overkwam.

Wat ik zelf heel leuk vind aan het aquarium is dat Ton niet de standaard Malawi-inrichting heeft gekozen voor zijn bak. Dus niet de standaard bak met stenen en een plukje hoornblad. In plaats daarvan sierde enkele planten (Javavaren, Vallisneria en Anubias) de bak. En dat dan gecombineerd met kunstmatige wortelstronken en een nekel stuk echt kienhout.

Ik kan me goed voorstellen dat menigeen nu met enigzins opgetrokken wenkbrauwen zit te denken: dat is toch geen inrichting voor een Malawibak? Maar als je het geheel rustig op je in laat werken en vooral aanschouwt hoe de vissen zich gedragen...................waarom dan eigenlijk niet?

De vissen die dat willen kunnen zonder zich te bezeren te goed doen aan het afgrazen van de kienhout wortels. Diezelfde wortels zorgen door hun zeer vertakte vormgeving ook nog eens voor schuilplaatsen, holletjes en territoriumgrenzen en creeren diepte in de bak!

Afbeelding
De populaire Labidochromis Caeruleus

Ook de gekozen planten planten deden geen afbreuk op het geheel; sterker nog: vooral de fraaie grote Anubias gaf de bak net dat beetje extra dat je in veel standaard keienbakken mist. Bovendien kunnen de gekozen planten goed tegen een stootje; al had de Javavaren het daar zichtbaar wel enigszins moeilijk mee.

Afbeelding
De fraaie Anubiuas gaf net dat beetje extra

Dat de vissen het naar de zin hadden in de bak lieten ze zien door hun fraaie pallet aan kleuren te tonen aan de bewonderende bakkenschouwers. De kleurenpracht van Malawicichliden wordt naar mijn mening slechts overtroffen door de die van zeewatervissen. Wat de dieren nog gunstiger zou stemmen was de hardheid en de pH van de bak toch te trachten wat hoger te krijgen dan dat op dat moment was (pH 7,5 KH 4; uit mijn hoofd ik hoor graag van Ton mocht ik het fout onthouden hebben). Als tip kreeg Ton dan ook mee om eens wat schelpengrid of koraalzand in zijn filter te stoppen om die waardes op Malawi-niveau te krijgen : een pH van rond de 8 en een KH ook zo tussen 7-8. Waarschijnlijk zullen de vissen dan NOG vaker jongen voortbrengen dan nu; want ook nu zwommen o.a. Pseudotropheus socolofi met eieren in de bak.

Afbeelding
Pseudotropheus socolofi met eieren in de bek

De verder visbezetting bestaat uit (met dank aan Ton ;-)):

Aulonocara Jacobfreibergi
Labidochromis Caeruleus
Labidochromis Perlmutt
Melanochromis Auratus
Protomelas Annectens
Pseudotropheus socolofi

Afbeelding
Protomelas Annectens


Slotbabbeltje

Nadat we allen vol bewondering het aquarium hadden bekeken vond Ton het ook nog nodig ons als liefhebbers de ogen uit te steken met zijn prachtige kweekhok; je zou er bijna jaloers van worden.

Afbeelding
Het prachtige kweekhok

Jaloers werd Dina ook op de ingenieuze verlichting in het toilet; waarop zij al rap besloot deze dan maar te slopen (volgende gastheren bij de bakkenschouwen: jullie zijn gewaarschuwd voor dit sloopwonder!). Maar eerlijk is eerlijk; Dina was wel de eerste die zelfstandig het toilet wist te vinden. Al haar voorgangers werden door Aqua-Annie maar net tegengehouden van het plassen in de badkuip..... :roll:

Na nog een hele hoop onzinnigheden over en weer uitgewisseld te hebben en we de grote planten-ruil-carousel achter de rug hadden werd het de hoogste tijd om afscheid te nemen en Aqua-Ton en Aqua-Annie te danken voor de meer dan hartelijke ontvangst. Het was het tripje meer dan waard.

Moe en voldaan na de lange reis en thuis voor de bak wederom verliefd starend naar mijn Hemianthus callitrichoides dacht ik vol trots: "Ja, ik ben inderdaad een aquarioot!" :cool:
Geplaatst: 01 maart 2008, 19:45
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 15:03
van: Opzichter
Bekeken: 3516

Keer terug naar Bakkenschouwen