De ronde van Alphen

20-03-2005 door Marco Aukes

Het is 04 dec 2022, 13:30


Inleidend praatje

Waar het hele forum al geruime tijd naar uitkeek was op zondag 20 Maart dan eindelijk een feit. Op die dag konden de vele belangstellenden met eigen ogen aanschouwen waarom in heel Nederland onder aquarianen de plaatsnaam Alphen aan den Rijn beroemd en berucht is. Het is immers al tijden bekend dat daar in die regio veel kennis is gebundeld binnen de aquariumvereniging “De natuur in Huis” die jarenlang garant stond voor het jaarlijks leveren van topbakken aan de nationale huiskeuring van de NBAT.

Op het forum mogen wij inmiddels velen van deze vereniging begroeten, waaronder Douwe, Apisto, Willem Zaal, Jaap en Ruud. Gezien het fantastische aanbod konden wij natuurlijk niet anders dan enkele bakken te combineren voor een bakkenschouw. Aangezien Douwe, Apisto en Willem zeer enthousiast waren, waren zij de klos en aldus bestond er een Bakkenschouw-dag: De ronde van Alphen.

Hieronder zal ik de diverse bezoeken beschrijven aan de hand van het schema dat “mijn” team heeft doorlopen.

Douwe

Als eerste gingen wij op zoek naar het adres van Douwe. Douwe is echt weer een van die mensen waarbij vooral de passie voor de hobby van het vissen houden er vanaf straalt. Er was volgens mij in het hele huis geen kamertje te ontdekken waar niet een of meerdere aquaria stond. Ik durfde daar zelfs niet naar de WC te gaan uit angst dat daar ook nog vissen zouden zwemmen.

Afbeelding
Een van de vele aquaria van Douwe; helaas slecht gefotografeerd

Alleen al bij binnenkomst sta je meteen oog-in-oog met het “hoofd” aquarium. Een fraaie bak van 120*43*60. Die 43 cm is overigens een gemiddelde gezien de bolle voorruit. Nu we het toch over die voorruit hebben: ik pleit voor een acuut verbod op bolle voorruiten vanwege het feit dat deze NIET te fotograferen zijn.

Afbeelding
Ronde voorruiten zouden verboden moeten worden!

Maar goed; terug naar de bak. “Hij is er stil van” zei Douwe toen ik vol verbazing naar zijn bak stond te kijken. Vind je het heel gek? Was ik al eerder fraaie Puntius denisoni tegen gekomen bij o.a. Willem van Wezel; dezelfde vis bij Douwe was zeker de helft langer! Enkelen van de vissen waar zowel in lengte als in de dikte/hoogte volgens mij volledig uitgegroeid; waarbij ik zeker weet dat de afwisselende voeding met veel levend voer daar zeker toe heeft bijgedragen.

Afbeelding
Al ga je IN de bak zitten, zonder reflectie lukt echt niet!

Verder zwommen er in de bak nog diverse Corydoras-soorten en Ancistrussen met jongen. Ook viel al snel mijn oog op een puntslak met een fraaie streeptekening; uiteraard veel fraaier dan de egaal gekleurde in mijn eigen bak. En dus ging daar de eerste aanwinst van de dag mee: een bakje met de mooie slakjes.

Verder stonden er in de huiskamer nog 2 bakken; een Aqua-40 en een bakje van 80cm. De Aqua-40 werd bevolkt door enkele Boraras merah. Het andere bakje werd voornamelijk gebruikt voor guppen en enkele siamese algeneters die vanwege het verwonden van de puntiussen uit de grote bak waren gehaald. Ook hier blijkt de combinatie van deze twee dieren dus geen succes. De siamese algeneters zwemmen in veel gevallen met de school mee en snoepten in de bak van Douwe dus ook van de huid van de puntiussen.

Afbeelding
Een kijkje in de kweekkamer

Na deze 3 bakken aanschouwd te hebben moest eigenlijk het pronkstuk van Douwe zijn hobbybeoefening nog komen: de kweekkamer. In deze kweekkamer heeft Douwe 2 kweekstellingen met in totaal (voor zover ik heb kunnen tellen) 11 bakken. Daarnaast stond er nog een bak van +/- 120 en 2 kleine bakjes voor de kweek. In totaal dus 14 bakken in deze hobbyruimte! Hier kweekt Douwe voornamelijk killies (Pseudepiplatys annulatus en Fundulopanchax gardneri) maar ook Corydorassen. Verder dient de 120 bak voor de opvang van overige vissen; zo zwommen daar nu o.a. een argusvis, bedotia’s en nog wat Siamese algeneters.

Afbeelding
Fundulopanchax gardneri wordt in Huize Douwe flink nagekweekt

Ter afsluiting nog een laatste blik op het aquarium in de woonkamer voordat we naar de volgende etappe van de ronde zouden vertrekken. Nog wat vergeefse pogingen ondernomen om de bak zonder weerkaatsing op de gevoelige plaat (chip) vast te leggen; maar ook die mochten niet baten zoals in de bijgaande foto’s te zien is. Ik blijf het leuk vinden om aquarianen als Douwe vol passie over hun dieren te horen praten; iets dat hij overigens gemeen heeft met zijn vrouw. Die kon ook heerlijk vertellen over haar dierenhobby’s: de vogels, cavia’s en konijnen.

Afbeelding
Vrouwlief heeft zo haar eigen dieren-passie

Apisto

De 2e halte op de route was het aquarium, of beter gezegd: waren de aquaria van Apisto.
Want ook hier troffen we weer meerdere aquaria aan. Apisto voert in zijn aquariumhobby een 2 sporen beleid: 1 bak waarmee hij hoge ogen gooit bij iedere aquariumkeuring en een paar hobbybakken waarmee hij zoveel mogelijk manieren zoekt om het de keurmeesters moeilijk te maken. Want waar Apisto eerder al zijn kreeftenaquarium aanbod aan de keurmeester moest deze het nu doen met een aqua-40……….ga er maar eens aan staan met de keurwijzer in je hand! Maar juist door mensen als Apisto blijft dat keurmeestergilde een beetje scherp. En dat is hard nodig!

Afbeelding
Apisto's showaquarium viel een beetje tegen.....of is dit de volgende kwelling voor de keurmeester? :badgrin:

Maar weer terug naar zijn hoofdaquarium. Door Apisto’s uitgebreide beschrijving die hij de bezoekers meegaf kon een ieder precies de benamingen van al dat fraais goed tot zich door laten dringen. Want de bak van Apisto liep gewoon over van schoonheid: zeer fraaie planten, kraakhelder water en een goede viskeuze. Als die verdraaide Willem van Wezel niet in het zelfde district had gezeten was deze bak (met de juiste keurmeester) keer op keer naar de top van het district Zuid-Holland-Noord gestegen. Maar dat zal de komende jaren boeiende “gevechten” op gaan leveren tussen die twee.

Afbeelding
Wat gaan we hiervan zeggen? "wow" is denk ik een goed begin....

Eerst even de klinische feiten; als eerste het dierenbestand:

- 6 stuks Dicrossus filamentosus
- 20 stuks Nannostomus beckfordi
- 6 stuks Rineloricaria lanceolata
- 24 stuks Hyphessobrycon amandae
- 10 stuks Corydoras paleatus
- 4 stuks Corydoras panda (tijdens de schouw meteen aangevuld met een aantal exemplaren uit het bestand van Sugar)
- 10 stuks Caridina japonica
- 6 stuks Neritina natalensis


Een zorgvuldig samengesteld vissenbestand waarvan alle dieren in goede gezondheid waren. Door de ogen van een keurmeester zou ik zeggen dat het beter is om 1 corydorasssoort te houden en om te kiezen voor 1 scholenvis in plaats van 2. Maar dat zijn slechts details die niets afdoen aan de pracht van het aquarium.

Het planten bestand was als volgt samengesteld:

- Potamogeton gayi
- Ammania gracilis
- Blyxa japonica
- Nymphaea glandulifera
- Hydrotrix gardneri
- Lobelia sp.
- Vallisneria americana var. Biwaensis
- Didiplis diandra
- Glyceria maxima
- Monosolenium tenerum
- Microsorum brassi
- Hemianthus callitrichoides “Cuba”
- Vesicularia dubyana
- Rood Wolwier

En in het experiment blokje:

- Nesaea sp.
- Blyxa aubertii
- Proserpinaca palustris
- Rotala sp. “Nanjenshan”

De planten buiten de experimentele zone stonden er allemaal prima bij; Didiplis en Vallisneria konden iets beter. Maar ook die opmerking zit hem weer in de zeer kleine details. Want daarentegen de Potamogeton stond er watertandend mooi bij; evenals de Hydrotrix.

Afbeelding
Detail met o.a. Potamogeton gayi uiterst links

De compositie van de bak had natuurlijk wel wat te lijden onder de experimentele zone, maar de contouren zijn nog steeds heel sterk. Bij eerder door Apisto op het forum geplaatste foto’s heb ik me al eens laten ontvallen dat het soms wat steriel oogt. De bak mist iets robuusts. Ik blijf van mening dat een stuk kienhout of een steen daar een hele hoop positiefs voor kan bewerkstelligen. Maar nogmaals; dit zijn details waar ik bij een dergelijk topbak nu eenmaal wat meer op let. Want zeg nou zelf: wie zou niet wensen dat zijn bak thuis er zo stralend bij stond!

Afbeelding
Klein maar dan ook wel zeer fijn!

Alsof al dat moois nog niet genoeg was had ook Apisto nog wat leuke verrassingen op een hoger gelegen kamer. Daar troffen we namelijk nog 4 stuks Aqua-40 aan; alle vier weer anders ingericht. Apisto liet op deze manier duidelijk zien wat je allemaal voor moois kan creëren in een bakje met een dergelijk formaat. Ik denk dat we met recht mogen spreken dat Apisto wat dat betreft een goed voorbeeld heeft gegeven van een aspect van onze hobby waar zeer veel potentie in zit. Het heeft mij in ieder geval definitief doen besluiten om er ook minimaal 1 te gaan kopen.

Afbeelding
3 schoonheden op een rij

De oogst van deze etappe: een extra portie Potamogeton en een boodschappenlijstje waarop slechts 1 regel voor komt: Aqua-40

Willem Zaal

Wat is nou het belangrijkste voordeel van het zelf organiseren van deze bakkenschouw inclusief roulatieschema en dergelijke? Je kunt zelf bepalen waar de dag gaat eindigen. En toen ik de lijst zag van mensen wiens aquaria we gingen bekijken wist ik 1 ding zeker: ik sluit af met Willems bak!

Afbeelding
Wederom een prachtig Willem Zaal aquarium!

Ik had namelijk het genoegen al eerder bij Willem en Agnes over de vloer te mogen komen. Bovendien treffen we elkaar bij vele aquariumevenementen regelmatig en praten we wat bij over elkaars bakken. En die gesprekken zijn altijd heel verfrissend; zeker als je denkt aardig wat van de hobby af te weten. Willem loopt namelijk zo over van de aquariumkennis dat je altijd weer netjes terug op aarde landt en beseft dat je nog niet de helft weet. Van deze man blijf je leren.

Afbeelding
Detailopname met o.a. Proserpinaca

Maar goed, Willem mag dan ook wel gezien worden als een van de nestors van het Nederlandse aquarium houden. Al meerdere malen deelnemer aan de nationale huiskeuring (zoek maar eens op de NBAT-site naar zijn naam) wist hij de keurmeesters en de rest van aquariumminnend Nederland telkens weer te verrassen met nieuwe planten. Zo vinden o.a. Otelia ulvifolia, Blyxa japonica, Proserpinaca palustris en Monosolenium tenerum zich pas hun weg door Nederland nadat ze in een eerder stadium bij Willem voor het eerst in het aquarium zijn gesignaleerd.

Het aquarium van Willem heeft afmetingen 160*60/90*60. Dat betekent dus dat we te maken hebben met een hoekaquarium waarbij het diepste gedeelte aan de rechter kant zit. De plaatsing van het aquarium is dusdanig dat het geen sta-in-de-weg is geworden in het interieur. Door de grote diepte in combinatie met de lijst die om het aquarium zit krijg je een enorme dieptewerking in het aquarium.

Ook nu stond het aquarium van Willem er weer als een plaatje bij. Je vraagt je echt af hoe hij het telkens weer voor elkaar krijgt. En het mag geen wonder heten dat er ook nu weer een aantal bijzondere plantensoorten stonden te pronken in zijn bak. Zo stond er naast de reeds ingeburgerde Blyxa Japonica, Proserpinaca palustris en Monosolenium tenerum, ditmaal ook Riccardia chamedryfolia (mini-pelia) en Ludwigia inclinata in de bak. Om nog maar te zwijgen van de werkelijk prachtige varensoort waarvan de naam nog geeneens te achterhalen is. Ik denk dat beste omschrijving van deze plant is een lichtgroene, smal bladerige Javavaren waar de bladeren heel dicht op elkaar staan. Ik vond het echt een beauty.

Afbeelding
Dit plantje is zelfs nog geen eens beschreven en dus nog naamloos

Naast al dat geweld stonden er ook nog o.a. Ludwigia palustris, Hygrophila difformis, Vallisneria americana var. biwaensis, Hygrophila stricta en een Cryptosoort waaraan ik mijn handen niet ga branden in een poging daar een naam aan te plakken.

Afbeelding
De Puntius denisoni waren helaas wat schrikachtig

De visbezetting in Willem’s bak was op dit moment nog niet optimaal. Wat overblijvers van eerdere bestanden zwierven door de bak samen met de erg schrikachtige Puntius denisoni. Willem is echter al tijden op zoek naar de juiste exemplaren van zijn oude liefde: de regenbogen in het algemeen en Chilatherina bleheri in het bijzonder. Verdere eyecatchers in de bak waren de appelslak met de schitterende alg pluisjes op zijn huisje en de overgebleven Aplocheilus lineatus.

Afbeelding
De appelslak steelde de show

Ditmaal in de overgebleven kamer op de bovenverdieping geen extra aquaria, maar een indrukwekkende waterzuiveringsinstallatie. Willem heeft namelijk zelf een ionenwisselaar in elkaar geknutseld die hem helpt zijn waterwaardes in zijn aquarium optimaal te houden. Zelden zullen we Willem dan ook een geleidbaarheid kunnen meten van hoger dan 400 ?S.

Afbeelding
De zelfbouw ionenwisselaar

Weer snel naar benden hebben we met zijn allen nog geruime tijd van al het moois in de bak kunnen genieten. Uiteindelijk gingen we bijna met tegenzin op pad naar de Chinees; ware het niet dat al dat moois ons ook hongerig had gemaakt.

Afbeelding
Een laatste blik op het aquarium

De oogst van dez etappe: vele kant-en-klare uitdeel zakjes met veel stekjes van al dat fraais uit Willems bak om uit te delen op de vereniging.

Tot slot

Afbeelding
De hele meute smullend bij de chinees

Aan het einde van de dag vonden de twee groepen aquarioten elkaar bij de Chinees alwaar we nog genoten van een heerlijke rijsttafel. Nog lang werd er nagepraat over diverse zaken, maar vooral over de indrukwekkende dag die we achter de rug hadden. Zelden heb ik zo veel moois dat onze hobby in zich heeft mogen aanshcouwen op 1 dag.

Afbeelding
[b][i]Volgende keer weer gewoon flitsen Marco

Moe maar zeer voldaan keerden we uiteindelijk allemaal weer huiswaarts beseffende wij toch wel boffen dat drie van zulke topaquarianen hun huis, tijd en vooral aquaria aan ons ter beschikking wilden stellen. Douwe, Apisto, Willem en alle aanhang: heel erg bedankt voor deze onvergetelijke dag!!!

Afbeelding
Zelfs aan deze gezelligheid kwam een einde!
Geplaatst: 01 maart 2008, 19:39
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 14:51
van: Opzichter
Bekeken: 3170

Keer terug naar Bakkenschouwen