Bakkenschouw Johan Veenhof

17-04-2005 door Marco Aukes

Het is 04 dec 2023, 11:05


Inleidend praatje
Een van de enthousiastelingen die zich al heel snel op gaf voor een bakkenschouw was Johan Veenhof. Johan is op het forum natuurlijk bekend om zijn vele inspanningen die hij doet voor zijn vereniging. Ook draagt hij de NBAT een warm hart toe en is steeds meer bezig te kijken of er wat gesleuteld kan worden aan met name de communicatie tussen de bond en de diverse verenigingen en diens leden. Maar bovenal staat hij bekend om de reportages van de bouw van zijn nieuwe kweestelling en als “de man van de vrouw die van die haarscherpe foto’s maakt”.

We keken dan ook al tijden uit naar een bezoekje aan Johan en Sonja en hun vele aquaria. Ondanks dat hij zich al lang geleden had opgegeven duurde het echter nog tot 17 April voordat we eindelijk een datum hadden gevonden waarop dit te realiseren was. Aangezien op die dag ook nog eens de DCH zijn open dag in Houten hield, was dit helemaal een leuke combinatie voor die dag. Gelukkig dachten Hans, Douwe, MartinK en zijn vrouw er net zo over!

Vanwege de hoeveelheid bakken die bij Johan in huis aanwezig zijn heb ik dit verslag voor het gemak maar even verdeeld in een beschrijving van zijn huiskamerbak en zijn kweekstelling.

Het “hoofd” aquarium
Het aquarium in de huiskamer heeft als afmetingen 160*50*50. De ombouw van het aquarium past prima bij de verdere inrichting van de woonkamer. Dit lijkt misschien op het eerste gezicht een loze opmerking, maar onderschat hier niet het belang van. Een aquariumombouw die opgaat in zijn omgeving voorkomt dat het aquarium lomp overkomt en de aandacht wegtrekt van de inhoud.

Afbeelding
Het huiskamer-aquarium biedt zeer veel mogelijkheden

Helaas had Johan kort voor de bakkenschouw behoorlijke problemen met zijn bak gekregen. Een aanhoudende algenplaag heeft hem doen besluiten het kienhout dat hij in zijn bak had te verwijderen en dit te vervangen. Hoe frustrerend het kan zijn als eigenaar om je bak kort voor een bakkenschouw in te zien storten heb ik zelf aan den lijven “mogen” ondervinden, dus ik voelde met Johan mee in deze.

Zoals gezegd had Johan zijn kienhout vervangen door ander stukken. Maar ditmaal geen echt hout, maar zeer fraai nagemaakte stukken. Dit “hout” is tegenwoordig bij veel aquariumspeciaalzaken te verkrijgen en is naar mijn mening steeds beter in staat het altijd aan rottingsprocessen onderhevige echte hout te vervangen. Het duurde ook nu al even voordat ik er erg in had dat dit geen echt was; zo goed gelijkend zijn de grillige vormen nagemaakt. Alleen de net niet helemaal kloppende kleur verraadt nog dat het hier om namaak gaat. Maar dat is ook voornamelijk te wijten aan de korte duur dat het in het aquarium ligt; over enkele maanden met een lichte algenbegroeiing zal niemand meer het verschil kunnen zien. Johan kreeg van zowel Hans al mijzelf de tip het kienhout, dat nu evenwijdig aan elkaar was geplaatst, toch wat speelser op te stellen. Ook kan er dan met behulp van het kienhout getracht worden de door de overloop verkleinde linkerkant van het aquarium toch meer diepte mee te geven.

Verder is het aquarium voorzien van een fraaie achterwand van het merk”zelf-bouw”. Ik blijf van mening dat dit toch echt de meest fraaie manier is om je aquarium een achterwand te geven. Laatst maakte iemand de opmerking dat die hars toch wel heel erg duur was en dat daarom maar geen zelfbouw achterwand werd gemaakt. Ik heb toen die persoon maar eens gevraagd of hij wist wat de prijzen zijn van de standaard Juwel achterwanden; om nog maar te zwijgen over de back-to-nature achterwanden.

De planten in de bak hadden logischerwijs wel enigszins te lijden gehad onder de recente verbouwing en algenplaag. Ook gaf Johan aan nog enigszins zoekende te zijn naar de compositie. Ik denk dat het belangrijk is de aanwezige planten eerst goed te laten ontwikkelen en dan verder te kijken waar de compositie nog wat aanpassing behoeft. Waarschijnlijk zal de Echinodorus dan een verschuiving iets meer rechts nodig hebben en ook iets meer kleurvarianten in de bak zouden het geheel sterker maken.

In het aquarium waren o.a. de volgende planten aanwezig:
- Vallisneria gigantea (reuzen vallisneria)
- Vesicularia dubanya (javamos)
- Rotala Rotundifolia
- Microsorum pteropus(javavaren)
- Echinodorus sp. (Ozelot?)
- Cryptocoryne balansea
- Egeria densa (waterpest)
- Eichhornia diversifolia
- Hygrophila corymbosa (Stricta)
- Anubias barteri “nana”
- Heteranthera zosterifolia
- Hydrocotyle leucocephala
- Cryptocoryne wendtii

Afbeelding
Bovenwatervorm en onderwatervorm van Eichhornia diversifolia naast elkaar

Leuk om te zien was dat Eichhornia diversifolia nog niet zo lang in het aquarium stond, getuige de nog aanwezige bovenwatercultuur. Zo is duidelijk te zien dat onze plantjes soms een enorme gedaanteverwisseling ondergaan voordat ze de ons zo bekende onderwater vorm hebben aangenomen.

Afbeelding
De zeer fraaie Congozalmen krijgen op termijn een ander plekje

Het aanwezige visbestand bevatte o.a. een flinke school kardinaaltetra’s, clownbotia’s, enkele mannen guppen en enkele epiplatys dageti “monrovia. Als hoofdbewoners waren er een grote school regenboogzalmen en een school Congozalmen (Phenacogrammus interruptus). De combinatie van deze 2 soorten in een aquarium is niet aan te raden vanwege het gelijkende gedrag en uiterlijk. Johan gaf dan ook aan zich te willen focussen op de regenboogzalmen en voor de Congozalmen een andere bestemming te zoeken.

Al met al biedt dit aquarium voldoende mogelijkheden om in de nabije toekomst weer uit te groeien tot de fraaie bak die we kennen van eerdere foto’s die Johan op het forum heeft geplaatst. Tegen die tijd komen we vast nog wel een keertje kijken ;-)

De kweekstelling
Na iedere zin die Johan deze middag sprak was standaard de repliek van Hans: “wanneer gaan we boven kijken?”. Na Hans een half uurtje te hebben laten bungelen ging Johan uiteindelijk toch maar overstag. Voordat hij halverwege de zin “ Zullen we dan maar boven een kijkje gaan nemen” was, spurtte Hans al naar boven en konden we terwijl wij nog opstonden van de bank al zijn eerste bewonderende kreten aanhoren.

Afbeelding
Een gedeelte van de kweekstelling met de grote bak

Die bewondering was overigens volkomen terecht. De kweekstelling die Johan helemaal zelf heeft gebouwd is werkelijk prachtig. Voorzien van een professioneel riolerings- en lichtnetwerk biedt deze stelling ruime mogelijkheden voor een favoriete bezigheid van Johan: het kweken van maanvissen. In bakken van 160*50*50, 60*30*40 en 4 stuks 100*50*50 is daar ook voldoende ruimte voor.

Afbeelding
De Techniek was in de kweekstelling volledig "geintregeerd" :badgrin: :badgrin:

In de grootste bak, waarmee Johan ook deel genomen heeft aan de huiskeuring, zwom dan ook een maanviskoppel met een leuke zwerm jongen om zich heen. Volkomen waakzaam keken de ouders argwanend naar al dat vreemde volk voor de bak en werd mij bij het nemen van een foto behoorlijk agressief duidelijk gemaakt dat mijn aanwezigheid niet echt op prijs werd gesteld.

Afbeelding
Trots gingen de ouders met hun jongen door de bak

Al dat jonge oudergeluk maakt het natuurlijk lastig de bak ook nog van een leuke inrichting te voorzien. Het snoeien van de planten in de bak kon Johan bijvoorbeeld niet doen, vanwege het feit dat de ouders deze verstoring niet op prijs zouden stellen, met het risico dat de eitjes danwel jongen worden opgegeten. Dat Johan zich hierbij niet laat verleiden het risico toch te nemen omdat er toevallig wat mensen komen kijken is dan ook volkomen terecht.

Heel leerzaam was het probleem dat zich in een van de bakken voor deed bij Johan. Al loerend in deze bak merkte Hans namelijk op dat de maanvissen wel erg aan de oppervlakte hingen. Ook leek het water wel erg troebel te zijn in deze bak. Johan gaf ook nog als informatie mee dat hij gisteren ook al een maanvis uit deze bak had gehaald die was komen te overlijden. Terwijl wij daar zo over stonden te babbelen schoot Johan opeens iets te binnen: de bio-CO2!! En wat bleek: de fles waarin hij deze Bio-Co2 opwekt was omgevallen waardoor de inhoud via het slangetje rechtstreeks de bak in liep. De gevolgen hiervan waren een acute vergiftiging van het water en de daarin aanwezige dieren. Nu gebeurde het dit keer omdat de fles omviel, maar ditzelfde kan gebeuren als er geen gebruik wordt gemaakt van een zeer goed terugslagventiel. Pas dus heel erg op met het gebruik van Bio-CO2!

Gelukkig had Johan zijn kweekstelling zo gebouwd dat hij slechts een slang in de bak hoefde te hangen om zo semi-autoamtisch zijn water te verversen. Het overschot liep namelijk zo het riool in. Bovendien kunnen we vanaf nu ook zeggen dat een bakkenschouw dierenlevens redt, want de overige maanvissen hebben het allemaal overleefd.

Tot slot
Hierboven heeft u slechts kunnen meelezen wat voor fraais er allemaal in de diverse aquaria rondzwom, waarbij ik het nog geen eens over het guppenbakje heb gehad. Wat ik jullie echter ook niet wil onthouden is de fraaie cactusverzameling van Sonja. Speciaal voor dit doel was er in de achtertuin een plantenkas geplaatst waar zij haar hobby op behoorlijk grote schaal kan beoefenen, met fraaie resultaten tot gevolg.

Afbeelding
De indrukwekkende cactuscollectie van Sonja

Ik moet overigens ook via deze weg nogmaals mijn excuses maken aan mijn gastheer en –vrouw voor het feit dat dit verslag enige tijd op zich heeft laten wachten. Voorbereidingen op de Aqua-40 tentoonstelling, verbouwingswerkzaamheden in de tuin, internetproblemen en drukke tijden op het werk hebben er toe geleid dat dit veel meer vertraging heeft opgelopen dan wenselijk is.

In ieder geval dank ik namens de bakkenbezoekers Johan en Sonja voor de gezellige middag en zeker ook voor de smakelijke lunch!

Afbeelding
Details van enkele mooie cactussen

Ik wil dit artikel besluiten met de mededeling dat we wat betreft de bakkenbezoeken een zomerstop in zullen gaan. Dit betekent dat we pas in Augustus weer de eerst volgende bakkenschouw zullen gaan organiseren. In de tussentijd hoeven we ons echter niet te vervelen; we gaan natuurlijk 11 juni met zijn allen naar Duisburg!

Indien je je eigen bak ook eens aan een kritisch publiek wilt tonen dan kan je je nu alvast opgeven voor de bakkenschouwen vanaf Augustus.
Geplaatst: 01 maart 2008, 19:38
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 14:36
van: Opzichter
Bekeken: 2983

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Bakkenschouwen