Bakkenschouw bij huisdealer DJ

16-10-2005 door Marco Aukes

Het is 04 dec 2022, 12:46


Inleidend praatje
Na de lekker lange zomerstop was het op 16 oktober ons een genoegen uitgenodigd te zijn bij onze huis-dealer: DJ.

Wetende dat DJ roem en faam heeft verworven doordat zijn bak afgelopen december het middelpunt was van een “Vivarium in beeld” (zeg maar de NBAT-ripoff van onze bakkenschouwen ;-) ) gingen wij vol goede moed, maar wel erg vroeg op pad nog voor de zondag. En dat terwijl we pas om half drie naar binnen mochten bij DJ…..

Maar we hadden beloofd ook Willem van Wezel onderweg nog op te pikken en eenmaal bij hem binnen kan je niet zomaar je ogen weer van de bak afhalen en snel weggaan; en al helemaal niet als ik mijn cameraatje bij me heb. En ook PlukeenRoos zat al ongeveer om 8 uur ’s morgens in de bus op weg naar het station in Beverwijk waar we haar zouden oppikken; dus die wilden we ook weer niet te lang laten wachten.

Nadat we weer vol verbazing en afgunst naar Willem zijn bak hadden gekeken en hij ons ook nog even de ogen uitstak met de bak van zijn zoon Fred gingen we uiteraard alsnog te laat op weg naar Beverwijk. Toen we uiteindelijk aankwamen in Beverwijk mochten we voor het eerst live kennis maken met PlukeenRoos. Die had echter al zolang zitten wachten bij de shoarmatent op het station dat alle raampjes in de auto spontaan open gingen ;-)

Aangezien we al met al toch nog redelijk op tijd waren; hebben we eerst de tijd nog even gedood met bij willekeurige mensen bij DJ in de buurt aan te bellen. DJ had zijn zaken echter goed voorbereidt, want de mensen bleken allemaal op vlucht geslagen te zijn voor de VVV’ers.

Het Aquarium
Bij binnenkomst in de huiskamer stond de trots van huize “huis-dealer”; een stijlvol en modern aquarium van 220*70*60. Opvallend aan het aquariummeubel, en een extra dieptewerking aan de bak meegevend, is de terugspringende onderkast.

Afbeelding
Een eerste blik op de fraaie bak

Een bak met dergelijke afmetingen is natuurlijk vanaf de ontwerptafel slechts gemaakt voor 1 belangrijke hoofdbewoner: de maanvis. En dan, naast de “echte” Altum, de mooiste variant: de Peru Album.

Afbeelding
De keuze voor de hoofdbewoner kon niet beter

De keuze van een dergelijk hoofdbewoner , in combinatie van een voorliefde voor al het moois wat aquariumplanten hebben te bieden, stelt je als aquariaan soms voor een lastige opgave. En daar kan ik gelukkig zelf aardig over meespreken. Voor de maanvissen zijn naast redelijk wat zwemruimte ook hangplekken en mogelijke afzetplekken zeer belangrijk in een aquarium.

Deze twee voor maanvissen zeer belangrijke criteria heeft DJ in zijn bak goed weten te realiseren. In combinatie met wat keien en her en der een stuk kienhout krijg je dan als vanzelf een soort kruising tussen een gezelschaps- en een speciaalaquarium.

De zelfbouwachterwand geeft het aquarium verder een rustige achtergrond waardoor al het fraais in het aquarium nog beter tot zijn recht komt.

Afbeelding
De linker kant van de bak

De inrichting van het aquarium oogde nog wat onevenwichtig; waarbij meteen de aanmerking dient te worden gemaakt dat de bak herstellende was van een dipje. Daardoor stonden met name de Cryptocoryne velden er niet florissant, maar wel zichtbaar herstellende, bij.

Het onevenwichtige in de bak wordt veroorzaakt door een aantal factoren. Een belangrijke daarvan is het feit dat de bak rechts veel dichter beplant is ten opzichte van de linkerkant. Daardoor wordt je blik als vanzelf weggedwongen van de rechterkant. Ook oogde het geheel wat vlak; alle lage plantjes voor en alle hoge achterin. En dat kost je optisch een hele hoop diepte.

Afbeelding
De plantenmassa rechts

Tevens schold ik DJ, in zijn eigen huis nog wel, al snel uit voor solitairofiel. Maar liefst 6 planten die pas echt mooi uitkomen bij gebruik op een van de sterke punten in het aquarium stonden nu in de bak, en niet een daarvan stond op een sterk punt. Daarnaast stonden nog minsten 2 a 3 andere planten die ook prima in aanmerking komen om zo een sterk punt extra te benadrukken. Daardoor mist de inrichting de rust die de sterke basis van het aquarium weer teniet doet.

Een optisch heel sterk punt in de bak is de doorkijk over de rode lotus naar de achterwand toe. Geflankeerd door hoge planten en met een dakje van klimop kreeg je een idee van oneindige diepte, omdat het gaandeweg in het doorkijkje steeds donkerder wordt. En zichtbaar dankbaar maakten de maanvissen daar telkens gebruik van om even lekker te hangen.

Afbeelding
De mooie doorkijk naar de achterwand

Een zeer sterke contrast werking was er ook rond rode lotus. De hele combinatie van M.umbrosum, rode lotus, Monosolenium, Rotala en reuze ambulia bood een contrastwerking om je vingers bij af te likken.

Techniek en Chemie
De bak wordt van licht voorzien door een 12-tal TL’s. 6 TL’s met kleur 830 van Philips, waarvan 3 van 15 Watt en 3 van 58 Watt en 5 TL’s kleur 840 waarvan 3 van 15 Watt en 2 van 58 Watt. Tot slot hing er voor de sfeerverlichting een Grolux van 58 watt tussen.

Afbeelding
De verbaasde blikken op al die perecte technische details

Het filteren gebeurt middels een vijverpomp met een vermogen van zo een 2400 liter per uur. De inhoud van de filter is als volgt opgebouwd: onderin niets, daarop een laag met niets en bovenop voor de herhaling nog een keer niets. Kortom; een leeg filter. Het aquarium zelf, en dan met name de bodem, is bij DJ dus zijn daadwerkelijke filter.

De plantjes ontrekken hun voeding uit een bodem die is opgebouwd uit leem met origineel hoogoven roest en dat afgedekt met grind. De CO2 wordt middels een pH gestuurde controller toegediend, welke ’s nachts zelfs helemaal wordt uitgeschakeld. Verder krijgen de plantjes bij DJ uiteraard regelmatig Kalium- en Magnesiumsulfaat en wordt er wekelijks ene mespuntje sporenelementen toegevoegd.

Dit alles geeft een KH van 2, een geleidbaarheid van 290 µS en PH 6,5; NO3 10 mg/liter en PO4 tussen 0,2 en 0,5 mg/liter. Prima waardes dus voor een dergelijk aquarium. Verder kan je over de hele afwerking van de techniek op, rond en in de bak maar een ding zeggen: uitmuntend!


De dieren
Zoals reeds gezegd is dit aquarium gemaakt voor de Peru Altums, en daar zwommen dan ook 8 prachtige exemplaren van in DJ’s bak. Een koppel had zelfs eitje aan de achterwand af gezet, waarvan bij sommigen zelfs al wat larfjes tevoorschijn waren gekomen. DJ vertelde ons vol trots dat zijn Peru’tjes dat met de regelmaat van de klok presteren.

Afbeelding
En zo mooi waren ze alle 8

Met zulke fraaie blikvangers moet je de klassiekers kennen als je zoekt naar geschikte medebewoners. En de regels daarbij zijn: grote school, kleine visjes, liefst in opvallende kleuren. En na eerder roodkoppen gehad te hebben is DJ’s keuze nu gevallen op een fraaie school van 65 kardinaaltetra’s.

Afbeelding
Een lekker grote school kardinalen

Voor de oppervlakte bevolking is gekozen voor een grotere bijlzalm variant; Gasteropelecus sternicla. 14 van deze mooie dieren zwommen er, meestal, bovenin de bak rond. DJ gaf aan in de toekomst toch te willen switchen naar de wat kleinere gemarmerde bijlzalm.

Afbeelding
De sternicla's waren ook zeer mooi

Op de bodem was de overgang van de ene Corydorasssoort naar de andere reeds in volle gang. Waar de school van 12 stuks C.melanistrus niet meer zal worden aangevuld, zwommen er inmiddels al 14 stuks, nog erg kleine, C. sterbai rond te scharrelen op de bodem.

De meervalachtigen werden verder nog vertegenwoordigd door een 8 tal Otocinclus vittatus (?) en 2 stuks Farlowella acus. De laatsten hebben de gewoonte te denken dat hun schutkleur tegen alles helpt, en laten zich dan ook gewoon als een stok uit het water optillen.

Om het fraaie dierenbestand te complimenteren heeft DJ er ook nog een 8-tal Caradina japonica in zitten. Gezien de grote van deze garnaal is dit een van de weinige soorten die veilig is voor de vreetgrage maanvissen.

Afbeelding
Perfecte harmonie in het dierenbestand; dat bewijzen hier O.vittatus en C.melanistrus

Al met al verdien DJ zeker een compliment voor zijn dierenbestand. Een zeer goede balans van bewoners van alle waterlagen die prima met elkaar gehouden kunnen worden in 1 aquarium. Tevens zijn de verhoudingen wat betreft kleur, grootte en aantallen ook zo goed als perfect. De school Corydorassen zou alleen nog iets groter mogen.

De planten
Uitgaande van de NBAT-stelregel dat je per 10cm voorruit maximaal 1 plantsoort in je aquarium dient te zetten om het geheel niet te druk te laten ogen, is DJ maar een vrek.

In totaal stonden er slechts 19 planten in de bak, maar daarvan wel enkele zeer fraaie soorten. Echter, doordat het wemelde van de solitairen gaat toch nog een groot stuk van de NBAT-stelregel verloren. De planten die aanwezig waren en zeker tot de solitairen gerekend kunnen worden zijn: Echinodorus sp “kleiner bär”, Cryptocoryne crispatulata var. balansea, Ottelia ulvifolia, rode lotus, Glyceria maxima en Nymphaea glandulifera.

Bovendien stonden er nog Rotala indica (of is het toch rotundifolia?), Limnophila aquatica en Vallisneria americana in de bak die ook prima als planten op een sterk punt zijn te gebruiken.

De plattegrond met het totale plantenbestand ziet er als volgt uit:

Afbeelding

1= Potamogeton gayi
2= Microsorum pteropus (Javavaren)
3= Echinodorus sp. “Kleiner Bär”
4= Cryptocoryne crispatulata var. balansea
5= Hygrophila difformis (Vaantjesplant)
6= Miranthemum umbrosum
7= Nymphaea lotus (Rode lotus)
8 = Hydrocotyle leucocephala
9= Ottelia ulvifolia
10= Rotala indica (rotundifolia ?)
11= Monosolenium tenerum
12= Cryptocoryne wendtii “bruin”
13= Zosterella dubia
14= Limnophila aquatica (Reuzen ambulia)
15= Glyceria maxima
16= Ludwigia glandulosa
17= Nymphaea glandulifera
18 = Cabomba aquatica
19= Vallisneria amricana (Reuzen vallisneria)

Afbeelding
Toch een beetje alg

De planten zagen er over het algemeen goed uit, alleen wat alg in de Glyceria en de L.glandulosa. De L.aquatica mag wat forser het recept daartoe staat reeds op het forum.

Tot slot
Tot slot wil ik dit stukje besluiten met een kort en bondig 10-punten lijstje in de stijl zoals DJ die regelmatig op ons forum tentoon spreidt. De “ooooh’s” en “aaahh’s” staan hierboven al en kunnen achterwegen worden gelaten:

- Geef minstens 4 solitairen aan mensen die wel weten hoe ze deze moeten gebruiken;
- Als je die vaantjes zo mishandelt en naast de umbrosum laat wegkwijnen; geef die dan maar aan de eerder aangehaalde mensen mee;
- Het is niet verboden om ook eens een wat hogere plant wat meer naar voren te plaatsen. En als je dan toch in een wilde bui bent: doe eens gek en zet ook eens wat hoogs links in de bak!
- Het gebruik van de rode lotus met de doorkijk is fraai, maar door de aandachttrekkers er naast dreigt het toch een mislukking te worden.
- Z. dubia, G.Maxima en V.americana binnen een maximale afstand van 10cm….klonk dat voordat je ze zo neer ging zetten WEL als een goed plan?
- De stenen zijn zeer fraai. Nu ze alleen nog zinvol in de compositie verwerken;
- Heel mooi hoor, die badminton beker; maar zet hem maar niet op de bak. Als we het toch over troep op de bak hebben: die boeken helpen ook niet meer om je intellectueel over te laten komen.
- Volgens mij heb je het door jou vaan aangehaalde kapmes te veel uitgeleend aan anderen. Anders had je hem vast en zeker wel eens rechts in de bak gebruikt.
- Alg op de Glyceria en Ludwigia, verslijmde crypto’s…………weet je zeker dat die poedertjes van jou in orde zijn?
- Aangezien er in jouw top-10 lijstjes ook altijd wel een goede tip zit; hierbij dan ook een dappere poging. Ga nu eens uit van je linker hoek die achterin heel sterk is en ga vanuit daar eens verder met bouwen. Dat betekent dus: Echinodorus daar weg en links vooraan in de hoek de reuzen Vallisneria plaatsen. De balansea ietsje naar voren halen en daar achter hoog beginnen met b.v. een mooi veld Hemianthus, links om de balansea heen naar de voorruit toe. Dan het geheel daar links afronden met b.v. een mooi groot veld Blyxa. Verder bouwen vanaf daar kan je zelf maar al te goed!

Afbeelding
En nog een laatste blik op de bak

Na dat er hevige gevechten waren uitgebroken om de plantjes die allemaal waren meegenomen om te ruilen en DJ zijn jaaromzet poedertjes had verdubbeld ging iedereen weer veel later dan bedoelt richting huis.

Ook langs deze weg worden DJ en zijn familie bedankt voor de gastvrijheid en het feit dat we in een zeer gezellige sfeer hebben mogen genieten van het aquarium.
Geplaatst: 01 maart 2008, 19:35
van: Opzichter
Gewijzigd: 17 jan 2010, 14:12
van: Opzichter
Bekeken: 6042

[ Toon onderwerp ]

Keer terug naar Bakkenschouwen