Verwarmen met CV/Boiler

Staafverwarming, vloerverwarming of geintregeerde verwarming. Externe of interne thermostaat. Wattages.

Moderators: hans7, BertE, Ton, SugarLEVI

Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor Roger B. » 03 jan 2018, 10:57

Nieuw jaar nieuwe plannen voor mijn fors aquarium

Hij verhuisd naar de andere kant van de kamer en komt daarmee tegen de muur te staan waarachter de CV-ruimte ligt....

De techniek komt in de CV ruimte, lekker bereikbaar en water aan- en afvoer bij de hand en ....... de CV/boiler installatie....

Ik ben dus van plan om het aquarium te gaan verwarmen met warmte uit de warmwaterboiler die door de CV verwarmd wordt.

Het water in de boiler is pakweg 65-70 graden (behalve bij uitzonderlijk hoog warmwater verbruik in huis dan daalt dat wat)

nu zijn er verschillende manieren om warmte uit de boiler te gebruiken voor het verwarmen van het aquarium....

35648
"direct"


35650
"indirect" in de opvoerleiding


35649
"indirect" middels aparte pomp

Wat zijn de voor- en tegens voor de drie opties en zie ik nog een optie over het hoofd?
Roger B.
Gebruiker
 
Berichten: 32
Onderwerpen: 3
Afbeeldingen: 5
Geregistreerd: 22 nov 2008, 21:45
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 0 Duimpje
Leeftijd:

Nederland
Soort aquarium: toekomstig amzonebak
Regio: Zuid-Amerika
Formaat: 380 x 85 x 85

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor Wim van Velzen » 03 jan 2018, 17:53

ha Roger

Ik kan niet meteen overzien wat het beste zou zijn. Als ik het goed begrijp ga je een soort klein CV circuitje maken vanaf je boiler, met iets als een radiator in het water of boven het water met een warmtewisselaar.

Bij optie 'direct' moet je in ieder geval goed kijken met welk materiaal je de 'radiator' bouwt. Koper is niet goed voor de levende have. Ook ben ik benieuwd of je bioloog wel voldoende circulatie heeft om de warmte weer de bak in te krijgen.
Wim van Velzen
Verslaafde
 
Berichten: 1443
Onderwerpen: 24
Afbeeldingen: 0
Geregistreerd: 13 maart 2005, 13:36
Woonplaats: Veenendaal
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 2 Duimpjes
Leeftijd: 44

Nederland
Soort aquarium: Paludarium
Regio: kosmopolitisch
Formaat: palu in opbouw ca 2 meter

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor Roger B. » 03 jan 2018, 18:35

gezien het formaat van de bak (2500liter) zit er een opvoerpomp in die iets van 3500lit/uur pompt, (opgave bij 1,5meter opvoerhoogte) thermostaat in de bak die daar meet wat de temperatuur is en afhankelijk daarvan het circulatiepompje in en uit schakelt.

De directe optie is wellicht de makkelijkste, warmte wisselaar zou een spiraal vormige RVS buis kunnen zijn, maar op een of andere manier lijkt me een echt warmte wisselaartje (ook RVS) beter werken, en dan is wellicht een aparte pomp beter omdat anders die 3500liter per uur door die wisselaar moet
Roger B.
Gebruiker
 
Berichten: 32
Onderwerpen: 3
Afbeeldingen: 5
Geregistreerd: 22 nov 2008, 21:45
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 0 Duimpje
Leeftijd:

Nederland
Soort aquarium: toekomstig amzonebak
Regio: Zuid-Amerika
Formaat: 380 x 85 x 85

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor 1Paul » 05 jan 2018, 9:16

je wilt ene paar dingen, je wilt bodemcirculatie en je wilt via de cv verwarmen, waarom leg je niet een buis onder je bodem vanaf je cv, wel via een warmtewisselaar omdat het anders veel te warm word.

moet wel een aparte pomp op, je kunt deze wisselaar zelf maken, een spiraal in een buis waar het hete water door heen stroomt...

schakel beoidde pompen via de thermostaat, zowel de pomp die de warmte het aquarium inbrengt als de pomp die ervoor zorgt dat de warmte door de wisselaar heen gaat, scheelt je behoorlijk stroom, heb het idee dat dit geen zware pompen behoeven te zijn omdat de doorstroomsnelheid laag kan blijven maar daar zijn vast berekeningen op het net voor te vinden...
IK BEN IK
1Paul
Junkie
 
Berichten: 4299
Onderwerpen: 48
Afbeeldingen: 27
Geregistreerd: 05 apr 2008, 10:07
Woonplaats: Medemblik
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 12 Duimpjes
Leeftijd:

Nederland

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor Roger B. » 05 jan 2018, 11:19

dus alleen bodemverwarming gebruiken voor het verwarmen van de bak? :denk: werkt dat bij zulke afmetingen ook (of juist wel beter dan bij kleinere bakken)

Het water in de boiler is 65 graden ongeveer (kan lager zijn als er net veel warm water verbruikt is) maar dat kan middels een mengventiel ook afgeregeld worden zodat er bijvoorbeeld water van 30 graden door de bodemverwarmingsslang gaat.... (geen idee hoe betrouwbaar mengventielen zijn op lange duur overigens) voor zo'n "aquarium cv" zal inderdaad maar een relatief beperkte pomp nodig zijn (ivm de 3500 liter/uur die voor het bioloog draait)

als je het water in de bodemleidingen niet te heet hebt, dan is er natuurlijk wel relatief veel tijd nodig om de bak een graad in temperatuur te laten stijgen.... vraag me af of alleen bodem verwarming voldoende capaciteit heeft en of het dan nog goed voor de bodem blijft :roll: moeilijke materie om zo zonder praktijk kennis te bedenken
Roger B.
Gebruiker
 
Berichten: 32
Onderwerpen: 3
Afbeeldingen: 5
Geregistreerd: 22 nov 2008, 21:45
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 0 Duimpje
Leeftijd:

Nederland
Soort aquarium: toekomstig amzonebak
Regio: Zuid-Amerika
Formaat: 380 x 85 x 85

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor 1Paul » 05 jan 2018, 11:56

lijkt mij eerlijk gezegd de simpelste oplossing voor alles wat jij wilt, het opwarmen zal relatief wat langer duren maar eens op temperatuur zal hij het denkelijk wel goed bij kunnen houden...
IK BEN IK
1Paul
Junkie
 
Berichten: 4299
Onderwerpen: 48
Afbeeldingen: 27
Geregistreerd: 05 apr 2008, 10:07
Woonplaats: Medemblik
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 12 Duimpjes
Leeftijd:

Nederland

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor Roger B. » 05 jan 2018, 12:45

en dan de bodemverwarmingsslangen in een plenum leggen met daarop de bodem, of gewoon op de bodemplaat en zand er over?

als je een plenum gebruikt dat "aanvoer" van nabij het oppervlak heeft geeft dat meer stroming door je bodem en dus ook snellere warmtewisseling naar het aquarium dan wanneer je alleen de bodem opwarmt en zo circulatie moet genereren....
Roger B.
Gebruiker
 
Berichten: 32
Onderwerpen: 3
Afbeeldingen: 5
Geregistreerd: 22 nov 2008, 21:45
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 0 Duimpje
Leeftijd:

Nederland
Soort aquarium: toekomstig amzonebak
Regio: Zuid-Amerika
Formaat: 380 x 85 x 85

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor 1Paul » 05 jan 2018, 15:03

kun je doen zoals jij dit voorstelt, aan de andere kant, warmte stijgt op dus zal er koude naar beneden komen de bodem in...
IK BEN IK
1Paul
Junkie
 
Berichten: 4299
Onderwerpen: 48
Afbeeldingen: 27
Geregistreerd: 05 apr 2008, 10:07
Woonplaats: Medemblik
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 12 Duimpjes
Leeftijd:

Nederland

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor Roger B. » 05 jan 2018, 18:42

om warm water in de bodem omhoog te laten stijgen zal er ook aanvoer moeten zijn, dus zonder plenum zal er ook water de bodem in moeten trekken om warm water uit de bodem te laten.... en dat zal vast en zeker beter plaatsvinden dan ik vrees.... maar het gevoel zegt dat het bij zo'n plenum beter plaats zal vinden dan zonder (gelijkmatiger verdeeld vooral wellicht)
Roger B.
Gebruiker
 
Berichten: 32
Onderwerpen: 3
Afbeeldingen: 5
Geregistreerd: 22 nov 2008, 21:45
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 0 Duimpje
Leeftijd:

Nederland
Soort aquarium: toekomstig amzonebak
Regio: Zuid-Amerika
Formaat: 380 x 85 x 85

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor Roger B. » 06 jan 2018, 1:59

met of zonder plenum.... de opzet van de cv- bodemverwarming zou dan, als ik niks over het hoofd zie, zo moeten zijn.....

circulatie pomp 1 pompt warm water door de warmte wisselaar zolang de uitgang van de secundaire kring van de warmte wisselaar onder een ingestelde temperatuur van thermo-schakelaar 1 blijft EN de temperatuur in het aquarium (ingesteld op thermo-schakelaar 2) te laag is
Circulatiepomp 2 draait wanneer de op thermo-schakelaar 2 ingestelde temperatuur niet bereikt is in het aquarium


35653
Roger B.
Gebruiker
 
Berichten: 32
Onderwerpen: 3
Afbeeldingen: 5
Geregistreerd: 22 nov 2008, 21:45
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 0 Duimpje
Leeftijd:

Nederland
Soort aquarium: toekomstig amzonebak
Regio: Zuid-Amerika
Formaat: 380 x 85 x 85

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor 1Paul » 06 jan 2018, 8:41

volgens mij kun je met 1 thermoschakelaar toe voor beidde pompem, van zodra de temp te laag word stuurd deze de pompen aan om te gaan draaien, is de temp goed staan ze beide stil...

zelf heb ik een voeler in de bak die aangesloten zit op een apparaatje die in en uit schakelt bij de juiste temperaturen en zo de verwarming aanstuurt...

zoiets dus https://www.groene-energiewinkel.nl/820 ... ekker.html
IK BEN IK
1Paul
Junkie
 
Berichten: 4299
Onderwerpen: 48
Afbeeldingen: 27
Geregistreerd: 05 apr 2008, 10:07
Woonplaats: Medemblik
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 12 Duimpjes
Leeftijd:

Nederland

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor Roger B. » 06 jan 2018, 12:21

De tweede (nr1) is bedoeld om te zorgen dat het water dat door de slangen in de bodem gaat niet te heet wordt.... de andere (nr2) is om te regelen wanneer er water door de slang in de bodem gepompt wordt (als watertemp in aquarium te laag is)
Roger B.
Gebruiker
 
Berichten: 32
Onderwerpen: 3
Afbeeldingen: 5
Geregistreerd: 22 nov 2008, 21:45
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 0 Duimpje
Leeftijd:

Nederland
Soort aquarium: toekomstig amzonebak
Regio: Zuid-Amerika
Formaat: 380 x 85 x 85

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor 1Paul » 06 jan 2018, 17:33

oke, NR 1 draait dus alleen als NR 2 ingeschakeld word???

kun je zo maken als je dat wilt denk ik...
IK BEN IK
1Paul
Junkie
 
Berichten: 4299
Onderwerpen: 48
Afbeeldingen: 27
Geregistreerd: 05 apr 2008, 10:07
Woonplaats: Medemblik
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 12 Duimpjes
Leeftijd:

Nederland

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor Roger B. » 06 jan 2018, 23:50

By the way, die thermo schakelaars in het schema zijn zulke dingen als jij als voorbeeld noemde in je link een paar berichten terug (maar die zijn ook voor de helft van dat geld te vinden)

1Paul schreef:oke, NR 1 draait dus alleen als NR 2 ingeschakeld word???



ja, het water uit de boiler hoeft alleen maar door de warmte wisselaar als er verwarmd moet worden.

En als het water naar de bodem toe te warm wordt, kan de warmte toevoer naar de wisselaar weer uit... koelt het water dat nar de bodem gaat weer af, gaat de pomp weer warmte toevoeren....

als je de wamte toevoer -thermostaat niet via de andere thermostaat schakelt gaat de warmte toevoer pomp ook lopen als er geen warmte naar het aquarium hoeft....
Roger B.
Gebruiker
 
Berichten: 32
Onderwerpen: 3
Afbeeldingen: 5
Geregistreerd: 22 nov 2008, 21:45
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 0 Duimpje
Leeftijd:

Nederland
Soort aquarium: toekomstig amzonebak
Regio: Zuid-Amerika
Formaat: 380 x 85 x 85

Re: Verwarmen met CV/Boiler

Berichtdoor 1Paul » 07 jan 2018, 8:46

ja precies, je schakelt dus nummer 1 via nummer 2 straks, als er dan warmtevraag is gaan ze beidden aan, goed bedacht...
IK BEN IK
1Paul
Junkie
 
Berichten: 4299
Onderwerpen: 48
Afbeeldingen: 27
Geregistreerd: 05 apr 2008, 10:07
Woonplaats: Medemblik
Verzonden: 0 Duimpje
Ontvangen: 12 Duimpjes
Leeftijd:

Nederland

Volgende



Keer terug naar Verwarming en thermostaten

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast